Her yıl milyonda 3-4 kişiyi etkileyen akromegali (büyüme hastalığı) büyüme hormonunun kontrolsüz salgılanmasıyla ortaya çıkıyor. Uzmanlar, el büyümesi ve diş aralıklarının açılması gibi belirtilerle aninde ortaya çıkan akromegali hastalığının kontrol altına alınmadığı durumlarda ölümcül sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini vurguluyor.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Sait Gönen, 15 Nisan Türkiye Akromegali Günü sebebiyle bir açıklama yaptı. Akromegali hastalığında ameliyatla birlikte medikal tedavilerin de yardımcı olabileceğini kaydeden Gönen, "Ani organ büyümeleriyle karşılaşan hastaların bir endokrinoloji uzmanına görünmeleri erken tanı açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Hastalığın ortaya çıkış sebebiyle ilgili Prof. Dr. M. Sait Gönen,"Tüm dünyada yaklaşık milyonda 80-240 kişide görülen akromegali hastalığı genellikle, hipofiz bezinde bulunan ve normalden fazla büyüme hormonu salgılayarak bedenin çeşitli kısımlarının büyümesine neden olan bir tümör nedeniyle ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Türkiye'de bu hastalığı yakalanan 4 bin civarında vatandaşın olduğunu belirten Gönen, “Akromegali her yıl milyonda ortalama 3-4 kişiyi etkiliyor. Türkiye’de yaklaşık 4.600 akromegali hastasının bulunduğu tahmin ediliyor. Yavaş başlangıcı nedeniyle geç tanı konma tehlikesini de beraberinde getiren akromegali, ihmal edildiğinde hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve artrit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor." şeklinde konuştu.

ANİ ORGAN BÜYÜMELERİNE DİKKAT

Hastalığın belirtilerini ayakkabı numarasındaki büyüme, yüzüğün parmağa dar gelmesi ve bedensel uzuvlarda ani değişiklikler olduğuna dikkat çeken Gönen, “Belirtiler erişkinlikten önce olduğunda ‘devlik’ olarak tanımladığımız hastalık olur. Kemikler kapandıktan sonra yaşanırsa da akromegali hastalığı gerçekleşir. Akromegali, tedavi edilmediği takdirde şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp büyümesi ve kalp yetmezliği gibi, hastanın yaşamını tehdit edecek sorunlara dönüşebilir. Akromegali belirtilerini taşıyan vatandaşlarımızın tanı için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına görünmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

'HASTALIK İHMAL EDİLDİĞİNDE ÖLÜMCÜL RİSK ARTIYOR'

Akromegali hastalığının genel belirtileri arasında baş ağrısı, görme alanı bozuklukları, dişlerin arasının açılması olduğunu belirten Gönen, "Hastayı kuvvetten düşüren akromegali, büyüme hormonu ve IGF-1 düzeylerinde biyokimyasal kontrol, tümör hacmini küçültme ve klinik belirtilerini azaltma safhalarıyla tedavi edilebiliyor. Hastalığı kontrol altına alınmayan hastaların ölüm riskleri genel ortalamaya göre iki kat artış gösterebiliyor." şeklinde konuştu.