Amasya’nın Merzifon ilçesinde çiftçilerin kontrolsüz şekilde anız yakması sonucu yaklaşık 60 dekar ormanlık alan yandı.

Önce Vatan Tepesi yakınlarında yakılan anızdan sıçrayan yangının aşırı sıcak hava ve rüzgarın da etkisiyle bir anda ormanlık alana sıçraması sonucu içerisinde karaçam, badem ve sedir ağaçlarının olduğu ormanlık alan kül oldu. İddiaya göre, Önce Vatan Tepesi Hıdırlık mevkiinde bulunan ormanlık alanın yakınlarında bulunan anızdan yangın sıçradı. Yangını gören vatandaşlar durumu Merzifon Belediyesi itfaiye ekiplerine haber verdi. Yapılan ihbar üzerine olay yerine Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ve Merzifon Orman İşletme Müdürlüğü’nde 6 arazöz ile Merzifon Belediyesi’ne ait 3 itfaiye ve 4 su tankı sevk edildi. Yangın yerine sevk edilen araçlar yeterli gelmeyince Vezirköprü Orman Bölge Müdürlüğü ve Osmancık Orman Bölge Müdürlüklerinden birer arazöz takviyesi daha geldi. Merzifon İlçe Jandarma Komutanlığı ile Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı askerler de söndürme çalışmalarına katıldı. Orman yangını güçlükle kontrol altına alındı.

Amasya Orman İşletme Müdür Yardımcısı Nedim İpek, "Önce Vatan Tepesi mevkiinde Hıdırlık dediğimiz alanda yaklaşık 2,5 saat süren bir orman yangınımız oldu. Çıkan yangın rüzgarın da etkisi ile güçlükle söndürüldü. Yangının çıkış sebebi anızdan kaynaklı bir yangın. Vatandaşlarımıza yeterince bilgilendirme yapmamıza rağmen böyle bir gelişme bizi üzdü. Vatandaşlarımızdan bu konuda anız yangınları konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.” dedi.

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ise “Allah bir daha böyle olaylarla karşılaştırmasın. Görüyorsunuz işte, belediye, itfaiye, Orman İşletme, askeri, herkes burada. Sağ olsun bütün arkadaşlarımız canla başla çalıştı. Bu yangın anız yangınından kaynaklanıyor. Bu kadar uyarıya rağmen vatandaşlarımız halen bilinçsizce anız yakıyor. Çiftçilerimizin göstermediği hassasiyet başımıza neler açtığını görüyorsunuz. Bütün kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı anız yakmama konusunda tekrar uyarıyorum. Çok şükür can kaybı yok ama çok sayıda ağaç kül oldu. En kısa zamanda burayı ağaçlandırma konusunda çalışmalara başlayacağız.” diye konuştu.