Anka Kadın Araştırma Merkezi’nin yayıma hazırladığı Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Dergisi, Kimlik’in ilk sayısı 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle ‘yaşlılık özel sayısı’ olarak çıktı. Dergide Türkiye ve dünya yaşlı nüfusu, yaşlıların sorunları ilgili pek çok önemli yazıya yer verildi. Dergide yer alan bilgilere göre; Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu ile “Uluslararası Help Age Grubu” tarafından 2015 yılında çıkarılan Küresel Yaş İzleme Raporunda Türkiye'nin yaşlı nüfus açısından 96 ülke içerisinde 75. sırada yer alıyor. Dergide Türkiye’nin 2023 yılında ‘çok yaşlı’ nüfuslu ülkeler arasında yer alacağı belirtildi. Türkiye’de yaşlı nüfus oranının 2023’de yüzde 10.2’ye, 2050’de ise yüzde 20.8’e yükseleceği vurgulandı. Ayrıca Türkiye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 2014 İnsani Gelişme Raporundaki toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksinde 187 ülke içerisinde 69. sırada yer alıyor. Toplumsal cinsiyete dayalı gelişme endeksine göre ise Türkiye 148 ülke içerisinde 118. sırada yer alıyor.

Anka Kadın Araştırma Merkezi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla kadın ve erkek ayrımında Türkiye’deki yaşlıların durumuna dikkat çekmek ve sosyal duyarlılık oluşturmak için hakemli dergisi Kimlik, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Dergisi’nin ilk sayısını ‘yaşlılık özel sayısı’ olarak hazırladı. Dergide yaşlılık, yaşlı nüfus, yaşlılık sorunları, yaşlılıkta toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, yaşlılık psikiyatrisi, yaşlı kadınların istismarı ve ihmali gibi başlıklar altında pek çok yazıya yer verildi. Altı ayda bir çıkan derginin bir sonraki sayısı ise ‘siyasetin cinsiyeti’ temasıyla yayımlanacak.

TÜRKİYE’DEKİ YAŞLI NÜFUS KADINLAŞIYOR

‘Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Odağında Yaşlılık Özel Sayısı’nda çarpıcı bilgilere yer verildi. Türkiye’nin giderek ‘yaşlı nüfuslu’ bir ülke olmaya doğru ilerlediği kaydedildi. Türkiye’nin 2023 yılında nüfusu ‘çok yaşlı’ ülkeler kategorisinde yer alacağı vurgulandı. Dergide, “2013 TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfus oranı 2023’te yüzde 10.2’ye, 2050 yılında ise yüzde 20.8’e yükseleceği tahmin edilmektedir. Türkiye’deki yaşlı nüfusun yüzde 43’ünü yaşlı erkekler oluştururken yüzde 47’sini yaşlı kadınlar oluşturmaktadır. TÜİK’in 2013 verilerine göre 60 yaşından sonra kadın nüfusu erkek nüfusuna oranla hızlı bir artış göstermektedir.” denildi.

“DÜNYA NÜFUSU KADIN LEHİNE ARTIYOR”

Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Suna Başak, Dünya’da artan nüfusun kadının lehine olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ölüm oranındaki düşüş ve kadınların yaşam süresindeki değişimler, kadının ortak yaşama süresinin erkeklerden uzun olduğunu ortaya koymaktadır. Kadınların erkeklerden daha uzun yaşıyor olmaları sonucunda dünya nüfusu kadın lehine artmaktadır. Dolayısıyla yaşlılık, kadınları daha çok ilgilendirmektedir.”

“TÜRKİYE’DE YAŞLI NÜFUS İÇİNDE EN YOKSUL KADIN”

Türkiye’de yaşlı kadınların sağlık güvenceleri, sağlık ve sosyal hizmetlere erişme imkânları, yaşlı erkeklere göre daha sınırlı olduğunu belirten Prof. Suna Başak, “Yoksullukla birlikte yaşlı kadınların kaliteli bir yaşam sürmeleri zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı. “Kadının güçlendirilmesi için üretilen politikalar aslında yaşlılığa birer yatırımdır.” diyen Başak, Türkiye’de yaşlı sorunlarına eğilirken kadın sorunlarının en başta dikkate alınması gerektiğini söyledi.