Ankara Barosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır mitingi öncesi yapılan saldırı ile ilgili olarak açıklama yaptı. Seçimler nedeni ile insanların kamplaştırıldığının ve ötekileştirildiğinin belirtildiği Ankara Barosu'nun açıklamasında, “Diyarbakır’da patlayan bombalar HDP’ye değil demokrasiye atılmıştır.” denildi.

Ankara Barosu, yazılı açıklama yaparak, saldırıyı kınadı. Açıklamada, Türkiye, tarihinin en gergin seçim süreçlerinden birini yaşadığını vurgulanarak, “Politikacıların ve özellikle de tarafsız olması gerekirken seçim meydanlarına inen Cumhurbaşkanı’nın kullandığı dil, bu gerginliği daha da arttırdı. Bu seçimde insanlarımız ne yazık ki bir kez daha kamplaştırıldı; ötekileştirildi; yok sayıldı. Sonuçta toplumsal barış ortamı bozuldu.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Seçim süreci boyunca ölümler ve yaralanmalar olduğunu hatırlatılan açıklamada, “Öncelikle belirtmek gerekir ki; Diyarbakır’da patlayan bombalar HDP’ye değil demokrasiye atılmıştır. Çünkü siyasi partiler, adları ne olursa olsun demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Çünkü şiddet içermedikçe her siyasi düşünce örgütlenebilir ve kendisini ifade edebilir.” denildi.

Bombalı saldırıyı şiddetle kınadıklarının kaydedildiği açıklama, şöyle tamamlandı: “Saldırıda yaşamını yitiren vatandaşlarımıza rahmet, ailelerine sabır, yaralananlara acil şifa ve tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Diyarbakır saldırısının sorumlularının bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesi ve hak ettikleri cezalara çarptırılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Seçimlerin sandığa gölge düşmeksizin adil bir ortamda gerçekleşmesinin artık çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve başta siyasiler olmaz üzere herkesi, bu ve benzeri provokasyonlara karşı sağduyuya davet ediyoruz.”