Ankara Barosu, MİT, emniyet ve jandarmaya 'genel fişleme yetkisi' veren Başbakanlık genelgesinin iptali için Danıştay'da dava açtı.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, 5 Ağustos 2015 tarihinde bir genelge gönderdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzasını taşıyan genelgede, terörle mücadelenin etkinliğini arttırmak amacıyla merkezde Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve Başbakanlık Takip Merkezi, illerde İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi, ilçelerde de İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi oluşturulacağını duyurdu.

Genelgede, il ve ilçelerdeki dernek, sivil toplum kuruluşu, platform, sözde mahkemeler ve halk meclisleri, yerel basın, internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları hakkında rapor tutularak merkeze gönderilmesi talimatı verildi.

Ankara Barosu, MİT, emniyet ve jandarmaya genel fişleme yetkisi veren genelgeyi yargıya taşıdı. Ankara Barosu Başkanlığı tarafından Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, söz konusu genelgenin temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu savunuldu. Dilekçede, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, genelgeyle ortaya çıkacak uygulamaların, Anayasa ve Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca iç hukuk normu olarak kabul edilen uluslararası sözleşmeleri açık ve ağır şekilde ihlal edeceğini vurguladı. Hakan Canduran, "Genelge, kişi dokunulmazlığı, özel hayat, düşünce ve kanaat hürriyeti, ifade özgürlüğü, haberleşme hürriyeti, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, basın özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı gibi temel insan hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması anlamına geliyor." dedi.

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER, SIKIYÖNETİM VE OLAĞANÜSTÜ HAL DIŞINDA ANCAK YASAYLA SINIRLANABİLİR”

Canduran, "Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde hüküm altına alındığı üzere temel hak ve özgürlükler, sıkıyönetim ve olağanüstü hal dışında ancak yasayla sınırlanabilir. Ve hiçbir sınırlama, özgürlüğü ortadan kaldıracak ve onu kullanılamaz hale getirecek derecede yapılamaz. Bu nedenle söz konusu genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali edilmesi gerekiyor" diye konuştu.