Çorum ve ilçelerinde eğitim veren 6 okul ve 4 dershaneye polis ve maliye görevlilerince baskın yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında yapılan baskında, eğitim kurumlarındaki bilgisayar harddiskleri ve bazı dizüstü bilgisayarlara el konuldu.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen okul ve dershane baskınlarına bir yenisi de Çorum’da eklendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun şikayeti ile Çorum’daki 6 okul ve 4 dershaneye polis ve maliye görevlilerince baskın yapıldı. Eş zamanlı olarak Alaca ve Osmancık’taki Fem Dershanesi şubelerinde de arama yapıldı. Baskınların, Çorum Sulh Ceza Hakimliği’nin başlattığı soruşturma kapsamında, vergi usul kanununa muhalefet suçunun işlenmiş olabileceğine yönelik kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu iddiasıyla gerçekleştirildiği öğrenildi.

Kaçaklık ve Organize Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şubelerine bağlı ekipler, ilk olarak Murathan Eğitim Kurumları'na bağlı Özel Samanyolu İlkokulu ve Ortaokulu’na geldi. Eş zamanlı olarak bünyesinde 4 lise bulunan Samanyolu Koleji ile kent merkezindeki Fem Dershanesi ve Anafen Dershanesi’ne operasyon düzenlendi. Operasyonlara Vergi Dairesi yetkilileri de katıldı.

JANDARMALI BASKIN

Merkez Bayat köyü sınırları içinde yer alan Samanyolu Koleji’ne düzenlenen baskına jandarma da katıldı. Uzun namlulu silahla dış kapıda nöbet tutan bir asker, velileri ve gazetecileri okul bahçesine almadı. Jandarmalı okul baskını 28 Şubat dönemini hatırlattı.

HARD DİSK VE BİLGİSAYARLARA EL KONULDU

Çorum ve ilçelerinde 6 okul ve 4 dershaneye yönelik yapılan baskınlarda eğitim kurumlarının vergi kayıtları incelendi. Okul ve dershanelerdeki çok sayıda harddiske, bazı dizüstü bilgisayarlara ve çeşitli evraklara el konuldu. Harddisklere, imaj cihazının Çorum’da bir tane olması ve imaj alma çalışmalarının uzun süreceği gerekçesiyle el konulduğu bildirildi. Okul avukatları, harddisklerin el konulmasına yönelik hazırlanan tutanağa şerh düştü.

ÖĞRENCİ VELİLERİ KAYIT YAPTIRAMADI

Polis baskını esnasında Samanyolu Koleji'ne öğrenci kaydı yaptırmak için gelen veliler içeri alınmadı. Kayıt için geri dönenler arasında, başvurusu bugün sona eren özel okul teşvik eğitim desteğinden yararlanmak isteyen bir veli de vardı. Öğrenci velisi, bugün kayıt yaptıramaması durumunda özel okul desteğinden yararlanamayacağını ifade etti. Okul yöneticileri, harddisklere el konulması nedeniyle kayıt işlemlerinde aksama yaşanacağını söyledi.

"EĞİTİM MÜESSESESİNİN TERÖR ÖRGÜTÜYLE NASIL İLGİSİ OLUR?"

Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın şikayeti üzerine Çorum Sulh Ceza Hakimliği kararıyla okullarda arama yapıldığını belirten Okul Avukatı Fazlı Ölçek, bilgisayar ve harddisklere el konulduğunu, tüm evrakların tek tek incelendiğini söyledi. “Başka da bir suç unsurunun olmadığı görülünce arama bitirildi” diyen Ölçek, şunları söyledi: “Aramanın genel gerekçesi sözde bir terör örgütüyle ilgili bir bulgu bulunup bulunmayacağına ilişkindi. Burası bir eğitim müessesesi. Eğitim müessesesinde hangi terör örgütü olur. Bir terör örgütü ile nasıl bir ilgisi alakası olabilir. Geldiler arama yaptılar ve bir şey bulamadan gittiler. Bilgisayar ve harddisklere el koydular. Şuan okulumuz ne kayıt yapabiliyor ne de gelen velilerle irtibat kurabiliyor. Zararımız olursa bunun tazmini için de mahkemeye müracaat edeceğiz.”

Samanyolu İlköğretim Okulu Müdürü Şeref Aydur ise, "Biz bir eğitim kurumuyuz. Burası bir okul. Çorum’daki saygın ailelerin çocuklarını emanet ettiği bir okul. Ama bugün sözde ve uydurma bir terör örgütü yaftasıyla okulumuza bir baskına gelindi. Velilerimiz bu tür iddialara itibar etmiyor. Kayıtlarımız her geçen gün artıyor. Geçen sene SBS'de ilk birincisi bu okullardan çıktı. Biz zaten son 2 yıl içinde onlarca teftiş geçirdik. Hiçbir tanesinde kanuna aykırı bir durum tespit edilemedi.” dedi.