Dünya'nın bir çok yerinde ve Türkiye'de de gözlemlenebilen güneş tutulması Ankara’da saat 12.03 sıralarında başladı. Ancak Başkent'teki vatandaşlar bulut yoğunluğu nedeniyle tutulmayı fark etmedi.

Türkiye'nin her noktasından görülen parçalı tutulmada, Ay güneşin yaklaşık yüzde 40'ını kapattı. Ankara’da da güneş tutulmasının zamanını bilen vatandaşlar cep telefonuyla anı yakalamaya çalışırken bazıları ise güneş tutulmasını fark etmedi. Tam güneş tutulması, Kuzey Atlantik'te Faroe Adaları ve Svalbard Takımadaları tamamen karanlığa gömülüp, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ise parçalı güneş tutulmasına sahne oldu.

UZMANLAR UYARDI

Tutulmayı gözlemleyecek olanların kesinlikle güneşe doğrudan bakmaması tavsiye ediliyor. Güneş'e doğrudan bakılması, retinanın zarar görmesi sonucu gözde kalıcı hasara neden olabiliyor. Güneş tutulmasını gözlemlemek için ilk seçenek, tutulma gözlükleri kullanmak. Morötesi, kızılötesi ve yoğun görünür ışığı filtreden geçiren gözlükler, gözleri zararlı ışınlardan koruyor. Güneş tutulması, yörünge hareketinde ilerledikçe ay yavaşça önünde belirerek güneşi örtmesi sonucu gerçekleşiyor. Gözlem yapılan bölgeye göre güneşin görülmeyen kısımları artıp azalabilirken, gözlemleneceği coğrafyanın en batısında başlayarak ve en uzun orta bölgelerde gözlemleniyor.