Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki iftar yemeğinin maliyetine ilişkin açıklamalarının arkasında olduklarını söyledi. Karakuş, ‘’Cumhurbaşkanlığı eğer bunun yalan olduğunu düşünüyorsa bugüne kadar açıkladığımız maliyetlerle ilgili her şeyi mesnetsiz bir açıklamayla kamuoyuna açıklayamaz. Belgeleriyle markalarıyla faturalarıyla birlikte açıklayacak.’’ dedi.

Tezcan Candan Karakuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve beraberindeki heyete verdikleri iftar yemeğinin maliyeti konusunda yapılan açıklama ilgili TMMOB Mimarlar Odası Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı iftar yemeğinin maliyetine ilişkin açıklamalarının arkasında olduklarını belirten Karakuş, Cumhurbaşkanlığından bu maliyetin belgeleriyle, markalarıyla, faturalarıyla birlikte kamuoyuna açıklamasını istedi. Karakuş, Cumhurbaşkanlığı'nın iftar masası maliyetini yalanlaması ile ilgili açıklamasına ilişkin şunları söyledi: ‘’Dün itibariyle Cumhurbaşkanlığının iftar yemeğinin maliyetine ilişkin açıklamalarımıza karşılık Cumhurbaşkanlığı tezvirat eşliğinde iftira ve yalanla birlikte bu süreçleri ortaya koyduğumuza dair ima ile kuruluşumuzun adını vermeden bir açıklama yapmıştır. Bugüne kadar yaptığımız bütün açıklamalarımızın arkasındayız. Hodri meydan. Cumhurbaşkanlığı eğer bunun yalan olduğunu düşünüyorsa bugüne kadar açıkladığımız maliyetlerle ilgili her şeyi mesnetsiz bir açıklamayla kamuoyuna açıklayamaz. Belgeleriyle markalarıyla faturalarıyla birlikte açıklayacak. Bizde bunu gideceğiz hep birlikte tespit edeceğiz. Bize kimse mesleğimizi öğretmesin. Bizim mesleğimiz mimarlık. Mimarlık mesleği bir bütündür. Binanın tasarlanmasından binanın içindeki dekorasyon sürecine kadar bahçenin düzenlenmesine kadar bir bütündür. Bütün yaptığımız açıklamalarımızın arkasındayız. Şunu bize açıklasınlar o masada ekmeğin altına konulan supla 300 TL midir değil midir? O masada kullanılan altın varaklı kadehler 1000 TL midir değil midir? Cumhurbaşkanlığı bunları kamuoyuna açıklasın belgesi ile faturasıyla Cumhurun Başkanı ise Cumhura hesap vermek zorundadır. Çünkü bizim vergilerimizle birlikte bir kamu harcaması yapılıyor bu kamu harcamasını da denetlemekte bizim anayasal görevimiz, anayasal görevimizi yapıyoruz.’’

'İFTAR MALİYETİNİ CUMHURBAŞKANLIĞI SİTESİNDEKİ VİDEOYU KARE KARE BÜYÜLTEREK HESAPLADIK'

İftar masasının maliyetini nasıl hesapladıklarını açıklayan Karakuş, şunları kaydetti: ‘’Biz basına yansıyan fotoğraf üzerinde bir okuma yapmadık. Biz Cumhurbaşkanlığı sitesindeki o iftar organizasyonunun videosunun çekildiği videoyu kare kare büyülterek piksellerini ayarlayarak oradaki malzemeleri tek tek tespit ederek bu maliyet hesaplarını yaptık. Onun içinde o tabakların altın şeritli Cumhurbaşkanlığı logolu olduğunu biliyoruz. Onun içinde o iftariyeliklerin bakır üzeri gümüş kaplama olduğunu görüntüsünden tahmin edebiliyoruz. Onun içindir ki belki hayatınızda dokunamadığınız 400 tane gülün hepsinin pürüzsüz bir şekilde standart copy-paste olarak çıkmış bir gülün Hollanda’dan getirildiğini ve bunların boylarının çaplarının bile standart olduğunu biliyoruz çünkü bu bizim meslek alanımız.’’

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANINA SUÇ DUYURUSU

Bu olayla ilgili bir iftira ve hakaret süreci başlatıldığının altını çizen Karakuş, Saraydaki iftar maliyetiyle ilgili attığı tweet ile ilgili Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mustafa Varank’a hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Karakuş, ‘’Yönetim kurulu üyelerimiz ve oda olarak Cumhurbaşkanı’nın başdanışmanı Mustafa Varank’ın attığı tweet şu saat itibariyle hukukçularımız tarafından hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştur.’’ dedi.