Başkent’te bir araya gelen sağlık çalışanları, 17 Nisan 2012’de hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde, sağlıkta şiddete dikkat çekmek için Sağlık Bakanlığı’na siyah çelenk bıraktı. Burada bakanlığın 113 Beyaz Kod kayıtlarını açıklayan Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Atasoy, son 3 yılda 18 bini hekim olmak üzere toplam 31 bin 767 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını kaydetti.

Çeşitli sendikalara üye sağlık çalışanları, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir araya geldi. Sağlıkta şiddete dikkat çekmek isteyen grup, hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde yürüyüş düzenledi. ‘Sağlıkta dönüşüm şiddet üretiyor, sona ersin’, ‘Şiddet büyüyor, bakanlık susuyor’, ‘Sağlıkta dönüşüm, sağlıkçıya ölüm’ dövizleri açan grup buradan Sağlık Bakanlığı’na yürüdü.

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Atasoy, Arslan’ın ölümünün üzerinden üç yıl geçtiğini, gelecek hayalleri olan bir hekim iken, bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü hatırlattı. Sağlık örgütlerinin yıllardır haykırdığı şiddeti bakanlığın da görüp, 113 şiddet bildirim sistemi kurduğunu anlattı. Arslan, “Sağlık Bakanlığı 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre; 14 Mayıs 2012’den 2015 Mart ayına kadar, 31 bin 767 sağlık çalışanı şiddete uğramıştır. Bunların 18 bininin hekim, 13 bininin ise diğer sağlık çalışanlarıdır. Saldırıların üçte biri fiziki saldırıdır. Yani bakanlığa her ay bine yakın, her gün 30’dan fazla sağlıkta şiddet olgusu bildirilmiştir. Bu rakamlar hastanelerde, polikliniklerde, aile sağlığı merkezlerinde yaşanan kavgaların, itiş kakışın sadece bildirilen bölümüne aittir.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın Ersin’in ölümünden bu yana sağlıkta şiddeti önlemeye katkısı olabilecek hiçbir gerçek tedbir almadığını vurgulayan Arslan, bakanlığın sağlıkta dönüşüm için şiddete ihtiyaç duyduğunu savundu.

Yapılan açıklamaların ardından grup üyeleri bakanlık önüne siyah çelenk bıraktı. Sağlık çalışanları daha sonra olaysız bir şekilde buradan ayrıldı.