Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk faaliyetlerinin tanıtılması, takibi, desteklenmesi amacıyla bir 'Arabuluculuk Protokolü' imzaladı.

ATO Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleşen imza töreninde konuşan Salih Bezci, “Arabuluculuk sayesinde mahkemelerin yükü azalacak. Belki de bir yılda bitecek olan dava bu sistem sayesinde 1 haftada çözüme kavuşacak.” diye konuştu. Mahkemelerin iş yükünün sürekli arttığına dikkat çeken Bezci, şu ifadeleri kullandı: “Attığımız bu imzayla üyelerimiz öncelikli olarak arabuluculuk sistemine yöneleceği için, mahkemelerin yükü nispeten de olsa azalacak. Bu protokol, üyelerimize karşı önemli bir hizmet olacak. Mahkemelerde uzun zaman harcayan üyelerimiz, vereceğimiz bu arabuluculuk hizmeti sayesinde, hukuki anlaşmazlıklarını 10-15 günlük sürelerde çözüme kavuşturabilecek ve buradan mutlu bir şekilde ayrılacak. İşçi-işveren, işveren-işveren, esnaf-tacir, kiracı-kiralayan, alacaklı-borçlu, tüketici-esnaf, davalı-davacı arasındaki hukuki uyuşmazlıklar arabuluculuk sistemiyle kolaylıkla çözülebiliyor.”

MODERN VE BARIŞÇIL BİR SİSTEM

Arabuluculuk sistemin 160 ülkede uygulandığını ve Türkiye’nin arabuluculuk sistemi uygulayan 161. ülke olduğunu bildiren Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakim Hakan Öztatar, “Arabuluculuk sistemi zaten bizim kültürümüzde olan bir sistemdir. Bu sistem ahilik sistemimizin hukuka uyarlanmış halidir” dedi. Ankara Ticaret Odası’yla imzalanan protokolle arabuluculuk sistemini yaygınlaştırma arzusunda olduklarını kaydeden Öztatar, “Adalet Bakanlığı olarak arabuluculuğu bir hak olarak görüyoruz.” dedi.

Arabuluculuk sisteminin en modern ve barışçıl sistem olduğunu vurgulayan Öztatar, "Bu sistemde uyuşmazlık yaşayan taraflar çözümü de kendileri üretiyorlar. Arabuluculuk süreci gizlidir. Gizlilik ihlal edildiğinde 6 ay hapis cezası vardır. ATO üyelerinin gizlilik içinde ticari itibarlarını, sırlarını koruyarak bu süreçten yararlanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Arabuluculuk Sistemi’nin uygulanmaya başlamasından bu yana maddi tazminattan, iş kazasına, işçi işveren uyuşmazlığından nafaka konularına kadar pek çok sorunun anlaşmayla sonuçlandığını bildiren Öztatar, başarı oranının yüzde 98 olduğunu açıkladı.