Ankara’da temel atma çalışmasının yapıldığı bir inşaat, bitişiğindeki caddede çöküntülere sebep oldu. Yetkililerden yardım isteyen vatandaşlar, civardaki binaların çökme korkusu yüzünden nöbet bekliyor.

Mamak ilçesinde, Duralialiç Mahallesi 937 Cadde bitişiğinde bulunan bir inşaatın temel çalışması caddenin çökmesine sebep oldu. İddiaya göre kazı çalışmaları sırasında güvenlik önlemlerinin alınmadığı inşaattın yanından geçen doğalgaz borusu tehlike arz ediyor. Yakın noktadan geçen su borularının zaman zaman patlamasından dolayı çökme hızının arttığı, apartmanların bodrum katlarına su sızdığı ifade ediliyor.

“ÇOCUKLARIMIZLA SABAHLADIK”

Bu duruma isyan eden bir vatandaş, "Çökme korkusu yüzünden sabahladık. 2 gün önce burada müteahhit geldi kazı çalışmasına başladı. İlk önce bu bariyerler tamamıyla kendi sınırındaydı. Bizim normalde 937 Cadde diye geçiyor, inşallah Google’dan bunu sileceğiz haritan bu giderse. Biz bunu Mamak Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne ve zabıta amirliğine gereğini söyledik. Dün akşam alarm durumundaydık bütün halk olarak. Çocuklarımızla sabahladık. Mamak belediyesinden bir ekip geldi,’ ya bize burada oturun deyin ya da çıkın’ diyen bir yazı ver bize dedik. Bu yazıyı veremediler. Kendi aralarında bir şeyler konuştular sonra gittiler. Bize hiçbir şey demediler. Evinize ne girebilirsiniz ne de çıkabilir’ demediler. Şu an doğalgazımız hat safhada, acil bir şekilde bakım gerekiyor. Su zaten her saat başı patlıyor. ASKİ’den ekibi çağırıyoruz onlar geliyor. Burada ne bir belediyeden görevli ne kanalizasyondan görevli yok. Kanalizasyondan fareler geçiyor. Aşırı derecede fareler geçiyor buradan. Suyumuz kesik, evde de oturamıyoruz. Korku içerisindeyiz. Bu gece de sabahlayacağız inşallah. Artık Kızılay’a müracaat edeceğiz, çadır ve kumanya getirsin" şeklinde tepki gösterdi.

“TEMİZ SU VE KİRLİ SU AYNI YERDE BİRLEŞİYOR VE BİZ İÇİYORUZ”

Temiz sularıyla rögar sularının karıştığını iddia eden cadde sakini Ömer Kızılırmak, "Burada temiz suyu bağlantı yaptılar bugün geçici bir bağlantı yaptılar. Yalnız hemen altından da rögar suyu geçiyor. O suyla temiz su aynı yerde birleşiyor. Rögar suyunun gidecek yeri yok. Temiz su borusu da çukurun içinde, onun içinde. Temiz su ve kirli su aynı yerde birleşiyor ve biz içiyoruz. Birbirine de karışıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

İnşaatın sebep olduğu çöküntüden civardaki apartmanların da nasibini aldığını kaydeden Halil Tozyurt ise, "Cumartesi günü ben saat 02.00 sıralarında müteahhitti bizzat uyardım dedim ki, ’Kardeş bak burada buralar yapılıyorsa buraya bir perde çekin. Yasal olarak bir perde çek ya da kazık çak. ‘Kazık iznimiz yok’ dedi. O zaman perde çekin dedim. Ya çok acemisin ya da ilk defa yapıyorsun, böyle kazılmaz’ dedim. Gizli su patladı 155’i aradık, sağı solu aradık. Benim müteahhidiyle konuştum. ‘kardeşim senin bina hep taş, altına da beton attım bir şey olmaz’ dedi. ‘ben tedirginim’ dedim. Şu binada çok çatlak var, öbür binada da var çatlak. 2 tane bina çöktü böyle. Neden belediye tedbir almıyor, Mamak Belediyesi ne işe yarar? Burayı belediye yapsın parasını gitsin müteahhitten alsın. Niye bizi müteahhitle muhatap ediyor. Gerçekten biz zor durumdayız. Burası sokak değil cadde. Küçük bir sokak değil koskoca cadde gitti patika gibi bir yol kaldı. Bunu büyükşehir direkt el atması lazım" şeklinde konuştu. Vatandaşlar konuyla ilgili yetkililerden yardım bekliyor.