Ankara’da 95 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin ise yaralandığı terör olayı Edirne’de protesto edildi.

Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısı dün Başkent'te gerçekleşti. Valilikten izin alan çeşitli emek ve meslek örgütleri, Ankara Garı'nda 'Emek, Barış ve Demokrasi' mitingi için toplanmaya başladı. 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi' sloganıyla toplanan kalabalığın arasında kısa bir arayla iki bomba patladı. Miting alanı kan gölüne döndü. Patlama sonrasında 95 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce vatandaş ise yaralandı.

Ankara’daki mitinge Edirne'den de çeşitli emek ve meslek örgütlerine mensup kişiler 4 otobüsle gitmişti. Bombaların patladığı anda miting alanında bulunan Edirne kafilesinden sadece bir kişi ayağından hafif şekilde yaralandı. Diğeri ise hasarsız atlattı.
Saldırısı sonrasında Edirne kafilesi Ankara’dan ayrılarak gece saatlerinde evlerine döndü.

Bugün yüzlerce kişi Edirne Belediyesi önünde bir araya gelerek, Başkent'teki bombalı saldırıyı proteste etti. Protestoya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, çok sayıda sendika temsilcisi ve yüzlerce vatandaş katıldı. Mimar Sinan Caddesi üzerinde bir araya gelen kalabalık, 'Edirne Katliamı Lanetliyor' afişini taşıyarak, şehrin en kalabalık caddesi Saraçlara yürüdü. Soma’da, Suruç’ta, Diyarbakır’da ve son olarak Ankara’da yaşanan terör olaylarında yaşanan insanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

"BİZE KİMSE BU KATLİAMIN FAİLİ MECHUL OLDUĞUNU SÖYLEMESİN"

Teröre karşı tepki yürüyüşünü gerçekleştirenler adına basın açıklaması yapan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, hiç kimsenin kendilerine bu katliamın faili meçhul olduğunu söylememesini istedi. Bu ülkede yaşanan önceki katliamlara tanık olmadıklarını anlatan Kuday, “Ama dün yaşadık. Arkadaşlarımızın yanı başımızda parçalandığını gördük. İnsanlar bu katliama geçmişte olduğu gibi bugün de maalesef maruz kaldılar.” dedi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamını dün bu ülkenin başkenti Ankara’da yaşadıklarını ifade eden Arif Kuday şunları söyledi: “Bunlara televizyonlardan Ortadoğu’nun savaş bataklığında şahit oluyorduk. Ama bu ülkenin başkentinde yüzü aşkın insanı bomba ile katlettiler. Hiç kimse bize bu katliamın faili meçhul olduğunu söylemesin. Bombaları tanıyoruz. 18 Mayıs’ta Adana ve Mersin’de, 5 Haziran’da Diyarbakır’da 20 Temmuz’da Suruç’taki bombalardan tanıyoruz. Aynı seriden olduğunu da biliyoruz.”

"KATİLLERİ TANIYORUZ"

Katilleri tanıdıklarının altını çizen Kuday, “Katiller, diktatörlük hevesleri 7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kalanlardır. Katiller, 400 vekili alamadıkları için bu ülkeyi savaşa sürükleyenlerdir. Katiller 1 Kasım seçimlerinden galip çıkmaya çalışanlardır. Katillerin amacı bizleri korkutarak, yıldırarak, sindirerek 13 yıllık zulüm ve hırsızlık düzenlerini sürdürmeye çalışmaktadır. Yılmayacağız, unutmayacağız ve asla affetmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’YE YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA POLİS İZİN VERMEDİ

Basın açıklamasının ardından emek ve meslek örgütü temsilcileri alandan ayrıldı.
Kalabalığın arasından ayrılan bir grup ise Londra asfaltı üzerinde bulunan AK Parti İl Başkanlığı’na yürümek istedi. Ancak grubun il başkanlığına geçmelerine izin verilmedi. Parti binası yakınlarında çeşitli sloganlar atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.