30 Mart 2014 Yerel Seçimleri öncesi Büyükşehir Yasası ile merkeze bağlanan taşra ilçelerde, su ve atık su bedelleri bu ilçelerde yaşayan vatandaşlardan 2015’in ilk ayında merkez ilçelerdeki fiyatla aynı alındı. Faturalara yansıyan fahiş artış vatandaşlarda tepkiye neden oldu. Konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun önerisi ile Belediye, 2015 yılı sonuna kadar 2014 yılı tarifelerinin aynen uygulanmasına karar verdi. Ocak ayı faturalarını ödeyen vatandaşların ödemeleri ise belediye kasasına ‘gelir’ olarak girdiği için iade edilmeyecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan taşra ilçelerinde su ve atık su bedelleri 2014 yılında bu ilçelerin belediyelerinin belirlediği ücret üzerinden alınıyordu. Büyükşehir Belediyesi de kendi sınırlarına dahil olan ilçelerde su ve atık su bedellerinin 2014 yılı boyunca aynı fiyattan alınması için 16.05.2014 ve 08.10.2014 tarihlerinde iki ayrı karar aldı. Bu fiyat tarifesi 31 Aralık 2014’e kadar sürdü. Ancak 2015 yılına girilmesiyle birlikte taşra ilçeler su ve atık su bedelleri merkez tarifesiyle aynı oldu. Yılın ilk ayında fahiş faturalarla karşılaşan ilçe vatandaşları bu duruma tepki gösterdi.

YILMAZKAYA FATURALARI GÖSTERDİ, GÖKÇEK ‘İNCELETECEĞİM’ DEDİ

CHP Belediye Meclis Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, taşra ilçelerde vatandaşların çok büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Beypazarı, Şereflikoçhisar, Bala gibi ilçelerden kendisine faturalar geldiğini anlatan Yılmazkaya, konunun incelenmesini ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Meclis oturumunu yöneten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, fatura örnekleri alarak konuyu inceleyeceğini söyledi. Bunun üzerine ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya imzasıyla Belediye Meclisi’ne bir yazı gönderildi. Yazıda 2015’in ilk ayında taşra ilçelerden merkez ilçe tarifesine göre ücret alındığı kabul edilerek, sorunun Büyükşehir Belediyesi’ne geçen ilçelerdeki eski su sistemleri ile yeni sus sistemlerinin ‘uyumsuzluğu’ndan kaynaklandığı açıklandı. ASKİ’nin sistemlerinin yenileyebilmesi için de 2015 yılı sonuna kadar 2014 yılı tarifelerinin geçerli olmasına karar verildi.

Belediye Meclisi’ne gönderilen yazıda, "Yeni bağlanan ilçelerde kurulan sistemler ile mevcut sistemlerin uyumlu çalışmaması neticesinde geçen bir aylık sürede gerek fatura tanzimi gerek okuma kayıtları ve gerekse de tahsilatlarda karışıklıklar meydana geldiği ve bu durumun abonelerimiz arasında hoşnutsuzluğa sebep olduğu gözlemlenmiştir." ifadeleri kullanıldı. Bu nedenle ortaya çıkan karışık durumun giderilmesi ve ASKİ’nin sistemlerini yeniden düzenleyebilmesine zaman sağlamak amacıyla, "Abonelik ve tarife uygulamalarının 2015 yılı sonuna kadar uygulanması" kararlaştırıldı. Öneri oy birliğiyle geçti.