Yapılan bir araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan preterm bebeklere dinletilen anne sesinin bebeklerin stres belirtilerinin azalmasında etkili olduğunu ortaya koydu.
Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde 'Anne Sesinin Prematüre Bebekler Üzerindeki Etkisi'ne yönelik yüksek lisans düzeyinde bir araştırma yapıldı. Araştırma, preterm bebeklere dinletilecek olan anne sesinin bebeğin saturasyon değerleri, KTA (kalp tepe atımı) , solunum, ateş, stres belirtileri, beşiğe çıkma ve büyüme gelişmesine etkisi olup olmadığını incelemek amacıyla deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirildi.
Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde (YYBÜ) yapıldı. Veriler, yatan ve vaka seçim kriterlerine uyan 15'i deney, 15'i kontrol olmak üzere 30 prematüre bebekten elde edildi. Deney grubundaki bebeklerin annelerinden ortalama 10-15 dakikalık ses kayıtları alındı. Bunlar ses kayıt cihazına kaydedildi ve bebeğin küvözünün içine yerleştirildi. Ses kayıt cihazındaki ses seviyesi ayarlanarak sabit tutulması sağlandı. Preterm bebeğin bir bakımı ortalama 15 dakika sürüyor. Bakım öncesi bebeğe dokunmadan önce değerleri ölçüldü. Daha sonra bebeklere 15 dakikalık bakım zamanı zarfında anne sesi dinletildi. Tüm bakım bittikten sonra bebeğin küvöz kapakları kapatıldı ve beslenmesi bitene kadar bebek anne sesini dinlemeye devam etti. Beslenme de bittikten sonra ses kayıt cihazı kapatıldı ve 5 dakika sonra değerler yeniden ölçüldü.
Bir yıl süren araştırma sonucunda deney grubu preterm bebeklerin stres belirtilerinin bakım öncesi ve anne sesi dinletisi sonrası karşılaştırıldığında; anne sesi dinletme sonrası yüz buruşturma, kızarma, ısı, çıkarma ve huzursuz harekette azalmada istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Yine bebeklerin relaksasyon belirtileri ve hayati bulguların bakım öncesi ve anne sesi dinletisi sonrası karşılaştırıldığında göz kontağı kurma, gülümseme, solunumda ve ağlamanın kesilmesinde de istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Anne sesinin bebeğin stresini azalttığı ve rahatlattığı ifade edildi.
Bebeklerin hastanede kalış süresine göre stres ve relaksasyon belirtileri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
Araştırmanın sonucunda, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde preterm bebeklerin stresini azaltma ve rahatlatmada anne sesinin dinletilmesi önerildi.