Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi tarafından geliştirilen ve Atatürk Üniversitesi'nin desteklediği 'Anne Üniversitesi' projesi kapsamında, 45 kadın eğitimlerini tamamlayarak diplomalarını aldı. Mezuniyet töreninin ardından Erzurumlu ses sanatçı Aysun Gültekin konser verdi.

Belediye Başkanı Ali Korkut, kadınlara ve çocuklara pozitif ayrım içeren proje yapmaktan mutlu olduklarını belirtirken, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, annelerin çocuklarıyla yetiştiği farklı bir ortama şahit olduklarını söyledi. Mezun olan anne Kezban Çalıklar ise kadına şiddetin arttığı günümüzde, Erzurum'da annelere sunulan fırsatın örnek nitelikte olduğunu söyledi.

Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan, Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi tarafından desteklenen 'Anne Üniversitesi' mezunlarını verdi. Ortaokul, lise ve üniversitede çocukları eğitim gören 45 annenin katıldığı, 8 hafta, 48 saat süren eğitim programı tamamlanarak katılımcılara diplomaları verildi. Kişiler arası iletişimden çevre bilincine, kadın ve çocuk hakları, değerler eğitimi, sağlık ve benzer konularda eğitim gören kadınlar mezuniyetle keplerini giydiler. Mezuniyet nedeniyle Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu'nda tören düzenlendi. Törene; proje sahipleri Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak ve Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ETÜ Rektörü Muammer Yaylalı, akademisyenler, öğrenciler, çocukları ve aileleri katıldı. Törenin ardından Erzurumlu sanatçı Aysun Gültekin birbirinden güzel türkülerden oluşan mini bir konser verdi.

Anne Üniversitesi projesinin kadınlara pozitif ayrım olduğunu hatırlatan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Yerel yönetimlerin rutin görevlerinin dışında topluma katkı sağlayacak proje geliştirmesi ve destek olunması gerekmektedir. Biz de belediye olarak bunu yapıyoruz. Projelerimizde kadın ve çocuklara pozitif ayrım yapıyoruz. Toplumun temeli aile, ailenin önemli faktörü annedir. İyi yetişmiş, özgüveni yüksek, çeşitli pozitif değerleri bünyesinde taşıyan annelerin yetiştirdiği evlatlar, aileleri toplum ilkesi ve insanlık için daima faydalı olur. Başarıyla tamamlanan anne üniversitesi eğitim programı içerisinde olmaktan memnuniyet duymaktayım. Şehrimizde ve bölgemizde ilk defa uygulanan bu eğitim programında Yakutiye Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi son derece önemli bir işbirliğine imza atmıştır." dedi.

8 haftalık eğitimin ardından diplomaya hak kazanan annelerden Kezban Çalıklar, "Bir kadını eğitirseniz, bir kuşağı eğitirsiniz. Bizler çocuklarımızı, vatana ve millete daha hayırlı evlatlar olarak yetiştirmek istiyoruz. Ülkemizde kadına şiddetin bu kadar arttığı bir dönemde Erzurum'daki annelere üniversite eğitimi verilmesi biz anneler için çok önemli ve manidardır. Dilerim bu eğitim ülkemizdeki tüm annelere tanınır. Atatürk Üniversitesi'nden mezun olmak gururdur diyorum, herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Eğitim organizasyonunu sağlayan Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ayda Çebioğlu ise 8 hafta boyunca çok keyif verici bir süreci geride bıraktıklarını belirtti. Çebioğlu, "İnsani değerler eğitiminde annelerimiz çok duygulandılar, çok güzel dakikalar geçirdiler. Evlilikte çatışma yönetimini konuştuk, evlilikte çatışmalar olmasın, bunu önleyelim diye evlilikte çatışma yönetimini konuştuk. Öfke yönetimi, empati, ilkyardım eğitimi aldılar ve çok memnun kaldılar. Şimdi çok farklı bir pencereden dünyaya bakıyorlar. Katkı sunmak güzeldi." açıklamasında bulundu.