Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, “Annelerin çalışması, obezite oranını artırmaktadır. Kardeşi bulunan çocukların yüzde 4.6'sı hafif kilolu, yüzde 4.7'si obez. Kardeşi bulunmayan çocukların yüzde 7.7'si hafif kilolu, yüzde 7.1'i obez.” dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Medikal Turizm Derneği tarafından ‘Çocukluk Çağı Obezitesi’ başlıklı konferans ‘Fazla Kiloları Taşımayın’ temasıyla Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Konferansta, ‘Adölesan Çağındaki Çocukların (11-14 yaş), Velilerinin ve Öğretmenlerinin Obezite Durumları ile beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Projesi’ kapsamında, Ankara'da 3 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.

Dernek Başkanı Dr. Sinan İbiş, araştırmayı kentteki 12 okulda 3 bin 28 çocuk, 130 öğretmen ve 3 bin 51 veliyle birebir görüşerek tamamladıklarını söyledi. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 53.2'sinin kız, yüzde 46.8'inin erkek olduğunu anlatan Sinan İbiş, yüzde 87.2'sinin normal, yüzde 5.2'sinin hafif kilolu, yüzde 5.1'inin ise obez durumda bulunduğunu dile getirdi.

Öğretmenler ve ailelerle de görüştüklerini vurgulayan İbiş, öğretmen ve velilerin obezite konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı sonucuna ulaştıklarını belirtti. Teknoloji, beslenme alışkanlıkları, evlerdeki yemek düzenleri konusunda araştırmalar yaptıklarını kaydeden İbiş, çocukların özellikle anne ve öğretmenlerini rol model aldıklarına dikkat çekti.

SONUÇLAR ORTAYA KONDU

İbiş, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu çarpıcı sonuçları açıkladı: “Kardeşi bulunan çocukların yüzde 4.6'sı hafif kilolu, yüzde 4.7'si obez. Kardeşi bulunmayan çocukların yüzde 7.7'si hafif kilolu, yüzde 7.1'i obez. Düzenli spor yapmayanlarda, diğerlerine göre hafif kilo durumu yüzde 2.7, obezlik ise yüzde 0.6 daha fazla. Hafif kilolu olma hali, annesi çalışmayan çocuklarda yüzde 4.8 iken, annesi çalışanlarda yüzde 5.7 olarak görüldü. Annelerin çalışması, obezite oranını artırmaktadır. Annesi çalışmayan çocukların obezlik ihtimali yüzde 0,9 daha düşük. Babaları çalışmayan çocuklarda obezite yüzde 7.6 görülürken, babası çalışanlarda yüzde 4.9 bulunmuştur. Demek ki babaları çalışmayan çocuklarda obezite görülme oranı yüzde 2.7 daha fazla.
Çocukların aileleriyle kahvaltı yapmaması, hafif kiloluluk oranlarını yüzde 3.7, obezlik oranlarını ise yüzde 2.2 artırmakta. Evlerinde kahvaltı yapmayan çocuklarda ise hafif kiloluluk yüzde 1.4, obezlik ise yüzde 3.4 daha fazla görülmekte. Obezite, günlük 0-1 saat televizyon izleyen çocuklarda yüzde 4.3, 1-2 saat izleyenlerde yüzde 4.6, 2-3 saat izleyenlerde 6.1, televizyonu 4 saatten fazla seyredenlerde ise yüzde 6.5"