İstanbul Adalet Sarayı’nda annesini ve koruma polisini öldüren sanık 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın babası da cinayete yardım etmekten 20 yıl hapse mahkum oldu.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında tutuklu sanıklar Dursun Zehir ile babası Hızır Zehir ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada son savunmasını yapan sanık Dursun Zehir, koruma polisini yanlışlıkla öldürdüğünü belirtti. Zehir, “ Ben polis memurunu kasten öldürmedim. Kendisini tanımam etmem. Yanlışlık, tesadüfen vurdum. Cinayeti tasarlayarak yaptığım iddia ediliyor. Tasarlayarak gelseydim sadece 4 mermi ile değil daha ağır silahlarla gelirdim.” dedi. Sanık Zehir, babasının kendisini azmettirmediğini savundu.

Hakkındaki suçlamayı reddeden sanık baba Hızır Zehir de, “Ben kesinlikle oğlumu annesini öldürmesi konusunda azmettirmedim. Olay olduğu zaman 5. kattayım. Eyleme yardım da etmedim. Silah sesi dahi duymadım.” diye konuştu. Mahkemenin adaletine sığındığını ifade eden baba Zehir, “Böyle bir şey istemem oğlumun ölümünü istememdir. Ben oğullarıma insan gibi olmalarını nasihat ettim. Ama dinlemediler.” dedi.

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, sanık Dursun Zehir’i annesi Hanime Aslan’ı ve polis memuru Emrah Taşdemir’i kasten öldürmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Güvenlik görevlisini yaralama ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından ise toplamda 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Hızır Zehir’e ise önce kasten öldürme suçuna yardım etmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, yardımın boyutunu dikkate alarak bu cezayı 20’yıla indirdi.

Karardan sonra avukatlar ve Hanıme Aslan’ın yakınları açıklama yaptı. Alkış ve sloganlarla kararı kutlayan grup adına avukat Meriç Eyüboğlu, “Kadınlar öldürüldükten sonra gelen adaletten bıktık, kadınlar öldürülmeden cinayetlerin durdurulmasını istiyoruz. Erkek şiddetiyle gerçekten mücadele edilmesini istiyoruz. Ama devlet üzerine düşen sorumlulukları yapmıyor. Bunu biliyoruz. Yapmamaya da devam edecek bunu da biliyoruz. AKP’nin fıtratında bu var çünkü.” dedi.

Karardan dolayı mutlu olduklarını kaydeden Eyüboğlu, “Başından beri ifade etmeye çalıştığımız gibi sadece silahı çeken Dursun Zehir değil, onu annesi Hanime Aslan’ı öldürmesi için azmettiren babası Hızır Zehir de ceza aldı. Biz aynı cezayı almasını istiyorduk azmettirdiği için. Mahkeme bunu azmettirme olarak değil yardım olarak değerlendirdi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını 20 yıla indirdi. 20 yıllık cezanın da başka indirimlerle aslında kuşa döneceğini biliyoruz. Ama yine de bu verilen cezayı önemli buluyoruz. Mahkemenin bu kez erkek adalet mi gerçek adalet mi tartışmasında kısmen de olsa yüzünü bize döndüğünü düşünüyoruz.” diye konuştu.

Sanıklara bu cezayı verdiği için mahkemeye teşekkür eden ölen Hanime Aslan’ın kız kardeşi Arife Terzi, “Kadın avukatlarımızdan Allah razı olsun. Bizim arkamızda durup bize bu zor süreçte yardımcı oldukları için çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

11 Mart 2014 tarihinde İstanbul Adalet Sarayı'nda meydana gelen olayda Dursun Zehir, babasından boşanan ve aralarında husumet olduğu belirtilen annesini vurmuştu. Koruma polisi Emrah Taşdemir'in de şehit olduğu olayda bir güvenlik görevlisi de yaralanmıştı.