ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, PKK terör örgütünün KKTC'de yapılandığına ilişkin, "Haberlere dayanak gösterilen ve İstanbul Bayrampaşa'da polise yönelik yapılan saldırı sonrasında ele geçirilen şahsın, 'KKTC ile ilişkisi' konusunda yapılan incelemede, söz konusu şahsın ailesinin Türkiye'den Ada'ya göç ettiği tespit edilmiştir. Söz konusu şahsın, ailesi ile uzun süredir görüşmediği, ailenin de yapılan saldırıyı onaylamadığı, sorunun 'KKTC ile ilgili olmadığı' anlaşılmıştır" açıklamasında bulundu.

Türkeş, yaptığı yazılı açıklamada, gerçekleştirilen inceleme neticesinde, KKTC genelinde 85 bini bulan bir öğrenci ve Türkiye’den giden öğrenci sayısının da 45 bin civarında olduğuna dikkati çekti. "Türkiye içinde ve dışında her okulda olabildiği gibi KKTC'de yer alan eğitim kurumlarında da başta bölücü terör örgütü olmak üzere çeşitli illegal oluşumların faaliyet alanı bulmak istediği bilinmektedir" ifadelerini kullanan Başbakan Yardımcısı Türkeş, ancak KKTC'de bulunan öğretim kurumlarında terör örgütlerinin zemin bulamadığını, bu okullarda eğitim ve öğretimin sağlıklı ve huzurlu bir ortamda, güven içinde devam ettiğini bildirdi.

Türkeş, terör örgütlerinin olası faaliyetlerine karşı da KKTC güvenlik güçlerinin her zaman ve zeminde gerekli önlemleri aldığını kaydetti.

Üniversitelerin özgür düşünce merkezleri olması nedeniyle şiddete başvurmadan yapılan her türlü sosyal faaliyetin özgürlükler kapsamında değerlendirildiğini vurgulayan Türkeş, bu nedenle KKTC sınırları içinde bulunan öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencileri de yaftalayacak ve haksız zan altında bırakacak iddialardan kaçınılmasını istedi.

Türkeş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Orada yuvalanmaya çalışan bir grup nedeniyle, Türkiye'nin dört bir yanından eğitime koşan gençlerimizin hepsinin, ili, yöresi gerekçe gösterilerek itham edilmesinin ve böylelikle Kıbrıs Türk'ü ile Türkiye’den gidenlerin arasını açmanın kimseye faydası yoktur. Öte yandan söz konusu haberlere dayanak gösterilen ve İstanbul Bayrampaşa'da polise yönelik yapılan saldırı sonrasında ele geçirilen şahsın, 'KKTC ile ilişkisi' konusunda yapılan incelemede, söz konusu şahsın ailesinin Türkiye'den Ada'ya göç ettiği tespit edilmiştir. Söz konusu şahsın, ailesi ile uzun süredir görüşmediği, ailenin de yapılan saldırıyı onaylamadığı, sorunun 'KKTC ile ilgili olmadığı' anlaşılmıştır."

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Türkiye ile KKTC arasındaki işbirliğinin, terör ve organize suçlarla mücadele konusu dahil olmak üzere en üst düzeyde devam ettiğini de aktardı.