Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) 17 Ekim 2015 Cumartesi günü Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen olağan genel kurul toplantısında oybirliğiyle alınan karara göre; Ankara’daki katliam olmak üzere, artan terör saldırıları ile gazetecilere uygulanan baskı ve basın kuruluşlarına yönelik baskınlar kınandı.

AGC Olağan Genel Kurul Toplantısı Divan Başkanlığı adına yapılan yazılı açıklamada; Ankara'da 102 insanın ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına sebep olan patlama 'insanlık dışı vahşet' olarak değerlendirilerek, Antalya basınının olayı lanetlediği bildirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısının Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik olduğu ifade edilerek, “Bu tür saldırılarla kaos ortamı yaratmaya çalışanlar asla başarılı olamayacaktır.” denildi.

Türk basının içinde bulunduğu duruma da değinilen açıklamada şunlar kaydedildi. “Türk basınının şu an içinde bulunduğu gemi, Türkiye'nin içinde bulunduğu genel durumla da ilgili olarak batmak üzeredir. Büyük bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Medya gruplarına baskılar ve baskınlar düzenlenmektedir. Gazete ve televizyonlara taşlı, sopalı saldırının ardından hedef gösterilen gazeteciler dövülmekte, gözaltına alınmakta ve hapse atılmaktadır. Bazı yayın organlarının dijital yayın platformlarından siyaset kurumunun beklentisi doğrultusunda çıkarılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu, basın özgürlüğüne vurulan en büyük darbedir. Bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmelidir. Bütün bunlar olup biterken basının içinde bulunduğu durumun iyi olduğunu söylememiz mümkün değildir. Bu nedenle medya üzerindeki baskılar ve bu yöndeki engellemelere karşı basın kuruluşlarının ortak bir tutum sergileme zamanı gelmiştir ama şu gerçeği de göz ardı edemeyiz: Öncelikle bu ülkenin milleti ile bölünmez bütün olduğu gerçeğinden hareketle, gerçek bir hukuk devletini ve gerçek bir demokrasiyi tesis etmek için el ele vermemiz gerekmektedir.”

GÖREV DAĞILIMI YAPILDI

Öte yandan AGC'nin yeni yönetimi kendi arasında görev dağılımını yaptı. Mevlüt Yeni bir kez daha AGC Yönetim Kurulu Başkanı olurken, başkan vekilliğine Şennur Erdoğan getirildi. Mustafa Taş, İdris Taş, Salim Uzun, Emre Baylan AGC başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Rasim Gündüz AGC Genel Sekreteri, Ersin aydın onun yardımcısı olurken, Sibel Atasoy mali sekreter oldu. Gürsel Tunçer ve Cafer Eser AGC Yönetim Kurulu üyeliğine devam etti.

AGC Başkanı Mevlüt Yeni, yeni görev dağılımıyla ilgili yaptığı açıklamada, gazetecilik mesleğinin son zamanlarda büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Gazetecilerin; köşe yazılarından, haberlerinden, yorumlarından dolayı kovuşturmaya uğradığı, gözaltına alındığı, tutuklandığı bir dönem yaşandığına işaret eden Yeni," Birçok basın kuruluşu, bir takım kısıtlamalarla karşı karşıya. Hak – hukuk mücadelesinde toplumun en önünde olan gazetecilik mesleğimizin onurunu korumak bu dönem her dönemkinden daha öncelikli hale gelmiştir. Cemiyetimiz, yeni dönemde bir sivil toplum kuruluşu olması itibariyle kentimizdeki öncü rolünü sürdürmeye devam edecektir. Bunun ötesinde gazetecilerin başta ifade özgürlüğü olmak üzere, daha iyi şartlarda görev yapması adına mücadele verecektir.”