AK Parti'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in, göreve geldikten sonra ‘görevlendirme’ adıyla başlattığı yer değişiklikleri uygulamaları, protesto edildi. 'Sürgünlerin' sona erdirilmesini talep eden dilekçelerini vermek isteyenler, belediye önünde kurulan barikatlarla durduruldu. Protestoya katılanlar, belediyede memur olarak çalıştıklarını ve dilekçe vermek istediklerini söylemelerine rağmen barikattan içeriye alınmadı. Antalya Büyükşehir Belediyesi görevlileriyle yapılan müzakereye rağmen geçişlerine izin verilmeyen protestocular, ellerindeki dilekçelerini barikattan içeriye fırlattı.

30 Mart yerel seçimlerini AKP’li Menderes Türel’in kazanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde ‘görevlendirme’ adıyla başlayan yer değiştirmeler devam ediyor. Antalya’nın Akseki, İbradı, Gündoğmuş gibi ücra köşelerine gönderilenlerin sayısı 301 kişiye ulaştı. Kendileri için ayarlanan servis araçlarıyla her sabah saat 05.30’da yola çıkan belediye çalışanları, mesai bitiminin ardından aynı yolu geri dönerek evlerine geç bir saatte dönebiliyor. Çalışanlar arasında çalışmak için her gün 300-400 kilometre yol kat etmek zorunda kalanların ve hamile olduğu halde uzak yerlere gönderilip burada doğum yapanların da bulunduğu belirtiliyor.

'Görevlendirme'lerin iddia edildiği gibi 'sürgün' olmadığını savunan AKP’li Başkan Menderes Türel, itirazlar karşısında geri adım atmadı. Çalışanların maruz kaldığı haksızlık, son olarak Tüm Yerel Sen, Genel İş ve Tüm Bel Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplananlar Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kadar yürüdü. Ellerinde taşıdıkları ve üzerlerinde mağduriyetlerini anlatan çeşitli ifadelerin bulunduğu dövizler taşıyan kalabalık yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar attı. Yol boyunca megafondan mağduriyetlerini anlatan ve broşür dağıtan kalabalığa vatandaşlardan destek verenler de oldu.

BARİKATI GEÇİP, DİLEKÇE VEREMEDİLER

Yürüyüş sebebiyle Büyükşehir Belediyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Belediyenin güvenlik görevlilerine çevik kuvvet polisi de destek oldu. Belediye hizmet binasının bulunduğu alanın etrafı, güvenlik görevlileri tarafından bariyerlerle kapatıldı. Yürüyerek buraya kadar gelen protestocular barikattan içeriye alınmadı. Amaçlarının, seslerini duyurmak ve Menderes Türel'le görüşmek olduğunu söyleyenlerin bu çabası sonuç vermedi. Zabıta Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, barikatı kaldırmalarının mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine sendika temsilcileri, alınmadıkları bölgenin kamusal alan ve yürüyüşe katılanların da belediye çalışanı olduğunu hatırlattı. Ancak bu çabalar da sonuç vermedi. Sürgün uygulamasının son bulmasını talep eden dilekçelerini belediyeye veremeyeceklerini anlayan protestocular, ellerindeki imzalı metinleri barikatın diğer tarafına fırlatarak eylemlerine son verdi.

'ÇALIŞANLARA MOBBİNGE DÖNÜŞTÜ'

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştırılamayan dilekçede şu ifadeler yer aldı: "Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzlerce işçi ve memur ‘görevlendirme’ adına Antalya’nın en uzak ilçelerine sürgüne gönderildi. Bu sürgün uygulaması Antalya Büyükşehir çalışanları ve aileleri için günlük eziyet, işkence ve mobbinge dönüşmüştür. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan bu hukuksuzluk ve insan hakları ihlallerine son verilmesini istiyorum.”