Prof. Dr. Osman Yaldız, Antalya’da her yıl yaklaşık 5 milyon ton civarındaki hayvansal ve bitkisel atığın çöpe gittiğini söyledi. Yaldız, söz konusu atıkların biyogaz üretiminde kullanabilmesi halinde ise yılda 450 milyon kilovatsaat elektrik, 500 milyon kilovatsaat ısı enerjisi elde etmenin mümkün olabileceğini belirtti.

Antalya Kent Konseyi Tarım Topraklarının Kullanımı ve Korunması Çalışma Grubu toplantısında ‘Bitkisel Atıklardan Biyogaz Üretimi ve Antalya Örneği’ konulu bir sunum yapan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız, atıklarla ilgili bilgi verdi. Her yıl çöpe atılan milyonlarca ton bitkisel ve hayvansal atığın biyogaz üretiminde değerlendirilmesi halinde hem kent, hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanabileceğine işaret eden Yaldız, aksi takdirde atıkların çevre kirliliğine de yol açtığını vurguladı.

Yaklaşık bir ton organik atığın 50 litre petrole eşdeğer olduğunu da belirten Prof. Dr. Osman Yaldız, “Bölgeden çıkan 5 milyon ton civarındaki atık miktarının yaklaşık 3 milyonunun değerlendirilmesi halinde bile Antalya’nın petrol karşılığı 63 bin 500 ton petrolü var demektir. Bu atığın sadece toplanabilir miktarını kullandığımızda elde edilebilecek organik gübre miktarı 736 bin ton olacaktır. Antalya’da yaklaşık 5 milyon ton civarındaki hayvansal ve bitkisel atığın biyogaz üretiminde kullanabilmesi halinde ise yılda 450 milyon kilovatsaat elektrik, 500 milyon kilovatsaat ısı enerjisi elde etmenin mümkün olabilecektir. Bunun bugünkü değeri ise 60 milyon avro civarındadır. Bir de bunun organik gübre değeri var. Bu da 15 milyon avro olarak hesaplanmaktadır.” diye konuştu.

Antalya'nın tarla üretiminin yanı sıra örtü altı tarımında dünya da 3. sırada bulunduğunu ifade eden Yaldız, yıl boyunca dekardan 8 ton civarında bir atık çıktığını açıkladı. Bu atıkların ya belirlenen ya da gelişigüzel bir yerlere döküldüğünü dile getiren Yaldız, "Bu zaman içinde kuruyor, daha sonra ardından gelen yağışlar nedeniyle de çeşitli gaz sızıntıları yayan ve çevre kirliliği yaratan tehlikeli bir çöplük haline geliyor. Yer altı veya yerüstü sularını kimyasal ya da biyolojik olarak kirletiyor. İçerdiği azot toprakta depolanıyor hatta taban suyuna kadar taşınarak burada nitrat boyutunda depolanıyor. Yine amonyak ve azot oksitler formunda atmosfere salınarak sera gazı etkisini oluşturan gazlardan biri haline geliyor. Küresel ısınmaya da etkisi var.” dedi.

TÜRKİYE ENERJİ İHRACATI'NIN YÜZDE 88'İNİ ENERJİ İTHALATI İÇİN HARCIYOR

Türkiye’nin, kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal ettiğini belirten Prof. Dr. Yaldız'ın verdiği bilgiye göre; Türkiye'nin 2014 yılı için enerji ithalatı değeri 55 milyar dolar. Toplam tarımsal ürün ihracat ise 16 milyar 758 milyon dolar. Yani toplam tarımsal ihracatın 3,5 katı enerji ithalatı var. 2013 yılı itibariyle tarımsal hasıla değeri toplam 62 milyar dolar. Tüm tarımsal hasılanın yüzde 88’i enerji ithalatı için harcanıyor. 2020 yılında tarımsal hasılamız kadar enerji ithalatına para ödemek zorunda kalacağız.” diye konuştu.

Elde edilebilir tarımsal ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi halinde 14.4 milyar metreküp metan gazı üretebileceğini, bunun da parasal karşılığının 5.8 milyar dolar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Yaldız şu bilgileri verdi: “Biyogazdan elektrik üretim potansiyelimiz yani 14.4 milyar metreküp gazdan üreteceğimiz elektriğin miktarı 58 milyar kilovatsaat olacaktır. Bu da Türkiye’nin elektrik üretiminin dörtte biri kadardır. Bunun değeri de 76.7 milyar dolardır. Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı 2014 yılı rakamları ile 49 milyar metreküptür. Toplanabilir tarımsal atıklardan Türkiye’de biyogaz üretebilsek doğalgaz ithalatında yaklaşık yüzde 30 bir azalma söz konusu olacaktır. Bu hayal değil. Çünkü Almanya 2050 yılında doğalgaz ithalatını sıfırlamayı düşünüyor. Bunu da biyogaz üretimiyle gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Halbuki Antalya’nın bir tarımsal ürün ve yenilenebilir bakımından önemli bir potansiyeli var. Maalesef bunları değerlendirmiyoruz.”

Programda konuşan Kent Konseyi Tarım Topraklarının Kullanımı ve Korunması Çalışma Grubu Başkanı Adnan Özçelik de Antalya’da büyük miktarlarda bitkisel atık olduğunu belirterek Büyükşehir Belediyesi'ne atıkları değerlendirmesi için çağrıda bulundu.