Her yıl 4 milyon turistin tatil yaptığı ve 2 bin 950 yerleşik yabancının yaşadığı Antalya Manavgat'ta her geçen gün Türkçe kurslarına ilgi artıyor.
Bölge destinasyonunda gençler turizm sektöründe iş bulmak için Manavgat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün(HEM) açtığı İngilizce, Rusça ve Alman kurslarına ilgi gösterirken ilçede yaşayan yerleşik Alman, İngiliz, Rus, Norveç, İsveç, Hollanda, Belçika, Filandiya, Ukrayna, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Güney Kore ve Avusturyalı turistler ise Türkçe kursuna ilgi gösteriyor.
Manavgat HEM'in 6 yıldır açtığı Türkçe kursundan 317 yerleşik yabancının kurs sonucunda 1 ve 2 derece Türkçe öğrenme sertifikası aldığı belirtildi.
Türk-İngiliz Kültürel Dostluk Grubu Başkanı Grand John Maxweel, TÖMER'in Türkçe kurslarına katılarak 2 yıl içinde meramını anlatacak kadar Türkçe konuşmayı öğrendiğini söyledi.
8 yıldır Manavgat'ta yaşadığını ve Türkçe öğrendikten sonra pazardan bir ürün alırken esnafla 'kaç lira ' diye pazarlık yaptığını belirten Maxweel, "Türkçe bilmeden önce pazardan bir ürünü üzerindeki etiket fiyatına bakarak alıyordum. Şimdi ürünü satan esnafla tıpki bir Türk gibi pazarlık ederek alıyorum. Bazılarıda Grand abi sen bizim gibi, Türk gibi olmuşsun bu fiyattan daha aşağısı olmaz diyor. Türkçe bildiğim için pazarda ilk yıllara göre daha kolay alışveriş yapıyorum. Pazarlık etmeyi sonuna kadar sürdürüyorum. Alışverişte Türkçe konuşmam esnafı da rahatlatıyor." diye konuştu.
Rusça yeminli tercümanı Asım Baştuğ, son yıllarda Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde yerleşik yaşayan Ruslarda Türkçe öğrenmeye karşı ilginin arttığını söyledi.
Antalya bölgesinde başta merkez, Lara, Kundu, Kemer olmak üzere Rusların genelde gayri menkul alımına bağlı yerleşimi Alanya ve Manavgat Side'ye yaptıklarını belirten Baştuğ, Rusların meramlarını anlatacak kadar Türkçe öğrendiklerinde pazarda esnafla Rusça konuşmadığını Türkçe konuştuğunu kaydetti. Baştuğ, "Ruslarda, Avrupalılarda olduğu gibi alışveriş yapmada pazarlık etme kültürleri çok az. Genelde etiket fiyatı üzerinden yaparlar. Antalya bölgesine yerleşen Ruslar, belirli bir süre sonra Türkçe öğrenme ve yaşadıkları toplumun değer yargılarına göre alışveriş yapmaya başlıyor. Türkçe öğrenen Ruslar alışveriş yapmada pazarlık yapıyor. Türkçe bilen bir Rus, bilmeyene göre pazarda daha rahat alışveriş yapıyor." diye konuştu.
7 yıldır Side'de yaşadığını belirten Natalia Baranov, 2 yıl Türkçe kursuna giderek Türkçe konuşmayı öğrendiğini söyledi. Pazarda alışveriş yaparken esnafla Türkçe konuştuğunu belirten Baranov, bununda kendisinin daha güvenli alışveriş yapmasını sağladığının altını çizdi. Baranov, "Türkçe bilmeden önce ürün üzerindeki fiyata bakarak bir ürün satın alıyordum. Şimdi bir Türk gibi bu fiyattan olmaz mı diyerek pazarlık yapıyorum. " ifadesini kullandı.
8 yıldır Manavgat'ta yerleşik yaşayan Alman Udo Senncaub, 2 yıl Türkçe kursuna giderek Türkçe konuşmayı öğrendiğini söyledi. Senncaub, Türkçe konuşmayı öğrendikten sonra pazarda alışverişte bir ürünü etiket fiyatı üzerinden alma yerine Türkler gibi pazarlık ederek almaya başladığını söyledi.
Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, bir esnafın İngilizce, Almanca, Rusça ve Felemenkçe bilmesi kadar yerleşik yabancılarında Türkçe bilmesinin alışverişte esnaf ile müşteri arasındaki karşılıklı güveni güçlendireceğini söyledi.