Tarihi Antandros antik kentini daha iyi tanıtabilmek ve Edremit’in adını uluslararası arenada gündeme getirebilmek için 'Aenas’ın Rotası' projesi için çalışmalara başlandı. İtalyan arkeologların katılımı gerçekleştirilen ilk toplantıda projenin yol haritası ortaya çıkarıldı.

Edremit’in Altınoluk mahallesinde bulunan tarihi Antandros Antik kentinde kazı çalışmalar devam ederken, Edremit Belediyesi tarafından Antandros’un tanıtımı için yeni projeler hazırlıyor. Antandros’dan deniz yolu ile İtalya’ya gidip Roma’yı kurduğu tarihte yer alan Aeneas’ın yolculuğunu yeniden bir proje ile hayata geçirmek için çalışmalara başlandı. 'Aenas’ın Rotası' adı verilen proje ile ilgili olarak Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın başkanlığında İtalya’dan gelen arkeologlar Hierapolis Kazı Başkanı Prof. Franceso D'Andria, Kyme Kazı Başkanı Prof. Antonio La Marca, Catania Üniversitesi'nden Prof. Massimo Frasca, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ertaş, Antandros Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat ve Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert’in katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.

Antandros Derneği'nin merkezi olan Abdullah Efendi Konağı'ndaki toplantıda ilk olarak projenin yol haritasının belirlenmesi ve öncelikli olarak ele alınması gereken konular değerlendirildi. Taslak halindeki projede Antandros’tan çıkan Aeneas’ın uğradığı liman kentleri ve Roma kenti yerel idarecileri de temas kurulup projenin farklı ülkelerden katılım ile uluslararası platforma taşınması hedefleniyor. Bu proje kapsamında deniz yolu ile Edremit’in Altınoluk mahallesindeki Antandros antik kentinden İtalya’ya Aeneas’ın yolculuğu canlandırılmak isteniyor.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, zeytin, zeytinyağı, termal ve turizmin yanında ilçenin tarihini de tanıtabilmek çeşitli projeler hazırladıklarını belirterek, şunları kaydetti: “'Geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceğini iyi kuramazlar' anlayışı ile ilçemizin tarihi değerlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Altınoluk mahallemizde halen kazıları devam eden Anntandros kentinden Roma’ya gidip İtalya’yı kurduğu tarihimizde yer alan Aeneas’ın yolculuğunu bir proje haline getirip yeniden canlandırmak istiyoruz. Bu kapsamda Aeneas’ın tarihi yolculuğunda uğradığı kentlerin yerel idarecileri ile temaslarımız sürüyor. Farklı ülkelerden katılımlar tarihi yeniden canlandırıp Antandros’u ve Edremit’imizin adını uluslararası arenada duyurmak istiyoruz."