Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep ile özdeşleşen lezzetlerinden ‘Antep katmeri’ tatlısının tescilini alacak.

Şehrin geleneksel tatlılarına ve yöresel el sanatlarına sahip çıkmaya devam eden Sanayi Odası, uluslararası tescilini alma başarısı gösterdiği Antep baklavası ve tescil sürecini başlattığı kutnu kumaşının ardından şimdi de ‘Antep katmeri' için harekete geçti. GSO, içerisinde Antep fıstığı ve kaymak kullanılarak geleneksel özelliklere uygun olarak yapılan ve genellikle kahvaltıda yenilmesi tercih edilen Antep katmerinin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuruda bulundu.

Coğrafi işaretin alınması durumunda, Antep katmerinin standardının korunması ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağlanmış olacak, marka değeri kazandırılacak. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sanayisi ve ticaretinde çok önemli yere sahip Gaziantep’te çok çeşitli el sanatları bulunduğunu ve çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu söyledi.

Gaziantep mutfağının seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla oluştuğuna vurgu yapan Konukoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye’de bütün illeri kapsayan lezzet haritası çalışmasına göre çeşit açısından en zengin mutfağa sahip il Gaziantep. Gaziantep mutfağı 291 çeşit yemek ve tatlıdan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan yöresel lezzetlerimizin özelliklerinin ve lezzetinin korunması, tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep katmeri tatlısının da coğrafi işaretini almak üzere TPE’ye başvurduk."