Almanya'da Federal İçişleri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Antisemitizm Komisyonu’nda hiçbir Yahudi bilim adamının yer almamasını Yahudi sivil toplum örgütleri sert dille eleştirdi.

Moses Mandelssohn Merkezi, Amerikan Yahudi Komitesi ve Amadeu Antionio Vakfı hoşnutsuzluklarını dile getirdi. Sivil toplum örgütleri, Almanya'daki antisemitizm ile daha etkin mücadele edebilmek için kendi komisyonlarını kuracaklarını bildirdi.

Moses Mandelssohn Merkezi’nin Avrupalı Yahudiler Araştırma Enstitüsü Müdürü Julius Schoeps, benzeriz bir skandal olarak nitelendirdi. Amadeu-Antonio Vakfı Başkanı Anetta Kahane ise “İslam düşmanlığı ile alakalı bir komisyon kurulacağı ve bu komisyonun içinde bir Müslüman dahi olmayacağı veya kadınların bulunmadığı kadınlara karşı ayrımcılığı konu alan bir komisyon kimsenin aklına bile gelmezdi.” diyerek tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise komisyonun mecliste temsil eden bütün parti gruplarının katılımıyla oluşturulduğunu, bundaki amacın ise antisemitizmle mücadelede mümkün olduğu kadar fazla aktör ve yaklaşıma yer vermek olduğunu söyledi. Sözcü, “Komisyon çalışmalarında Yahudi Sivil Örgütleri ile sıkı işbirliği içinde olmayı planlıyor.” dedi. Komisyonun üyelerinden biri de Kreuzberg Antisemitizmle Mücadele İnisiyatifi Başkanı Aycan Demirel.