Çanakkale savaşının 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında buraya gidecek Anzak kafilesi, İstanbul’a geldi. Avustralya’nın Perth kentinden havalanan Qantas Havayolları’na ait Boeing 747-400 tipi uçak, saat 12.10 sıralarında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. İlk kez Türkiye’ye gelen Qantas Havayolları, havalimanında su takı seremonisiyle karşılandı.

Quantas Havayollarıyla Sydney Havalimanından kalkan 300 kişilik Anzak kafilesini taşıyan uçak, 12.10’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Qantas Havayollarının ilk kez Türkiye’ye sefer düzenlemesi nedeniyle uçak, havacılık geleneği olan ‘su takı’ seremonisiyle karşılandı. Anzaklar’ı taşıyan uçağın sefer sayısı da 100’ncü yıl dolayısıyla QF-100 olarak konuldu.

Seremoninin ardından pasaport kontrolünden geçen Anzak kafilesi, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Babasının Gelibolu’da savaşıp geri döndüğünü söyleyen 89 yaşındaki Marjorie Chek isimli kadın, “Babam Gelibolu’da savaşmış 89 yaşındayım ağlamak üzereyim çok üzgünüm. O zaman be doğmamıştım annemin karnındaydım. Babam ölmedi geri döndü. Bu kadar yaşayıp buraya gelebileceğimi düşünmüyordum.” dedi.

Gelibolu’ya daha öncede geldiğini söyleyen Terry Bell de “Burada büyük babam var Gelibolu’da daha öncede gelmiştim. Mutluyum her yıl geleceğim.” diye konuştu.

Türkleri çok sevdiğini ifade eden Ben Turner ise “Biz düşman değildik arkadaştık halada öyleyiz.” şeklinde konuştu.

Savaşın ardından iki toplumunda birbirini çok sevdiğini ifade eden 88 yaşındaki Hyland William, “88 yaşındayım bu savaşla birlikte Avustralyalılar Türkleri Türklerde bizi sevdi. Bu savaş çok önemliydi bizim için. Burada geride kalanlar oldu. Hepsini seviyorum buradakilerin.” ifadelerini kullandı.

Anzak kafilesi, daha sonra dışarıda kendilerini bekleyen otobüslerle Çanakkale’ye hareket etti. Bir hafta boyunca İstanbul'da kalacak olan uçak, daha sonra yolcularıyla birlikte Sydney'e dönecek.