TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşa edilmesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmeye hazırlanıyor. Başvuru için dosya hazırlayan oda yönetimi, önümüzdeki günlerde bir heyetle Strazburg’a giderek AİHM’e başvuru yapacak. AİHM dosyasında en önemli dayanak olarak, geçtiğimiz günlerde İdare Mahkemesi tarafından Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın iptal edilmesi olacak.

AOÇ ana plan davasının, yargı tarafından yürütmeyi durdurma kararından sonra, dönemin başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mahkeme kararlarına uymayacağını, “Güçleri yetiyorsa gelsin yıksınlar, binayı da bitireceğim, içine de oturacağım" diyerek açıklamıştı. Bunun üzerine meslek odalarının başkanları, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Anayasa Mahkemesi de oda başkanlarının başvurularını ‘kişisel mağduriyet yok’ diyerek reddetmiş böylece AİHM yolu açılmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AOÇ ve kamuoyunda ‘Ak Saray’ olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için AİHM'e gidecek başvuru dosyasının hazırlıklarının tamamlandığını duyurdu.

“DAYANAKLARIMIZ DAHA GÜÇLÜ”

Konuya ilişkin bilgiler veren Tezcan Karakuş Candan, “AİHM'e başvuru sürecinde avukatlarımız, uzmanlar titizlikle çalıştı. Hazırlıklarımız devam ederken, AOÇ alanlarında Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışını ihlal davasında, bireysel olarak müdahil olma talebimizin kabul edilmesi, Anayasa mahkemesinin mağdur değilsiniz söylemine önemli bir cevap oldu. Ulusal Bellek alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde mağdur ve taraf olduğumuz, müdahilliğimizin kabul edilmesiyle tescillendi. AİHM'e başvurumuzun kaynağını oluşturan ana plan davasının geçtiğimiz haftalarda yargı kararıyla iptal edilmesi de elimizi güçlendirdi. Artık AİHM'e giderken davamızın dayanakları daha güçlü.” diye konuştu.

“HUKUKSUZLUĞU, İSRAFI, KİBRİ KABUL ETMİYORUZ”

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Saray için bugüne kadar 60’ı aşkın dava açtıklarını kaydeden Candan, şöyle devam etti: “AOÇ’de her şeyin kaynağı olan Ana Plan davasını yargı iptal etti. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, Bakanlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratlar yargı kararlarına uymadılar. Kurum olarak, vatandaş olarak, Anayasanın bize verdiği hakkımızı kullanırken, tehditler aldık, hedef gösterildik. Hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk ilkeleri ihlal edildi, Atatürk Orman Çiftliği'nde asrın adaletsizliği yaşandı. Bir ülkede Anayasal çerçevede hukuk devletinin gerekleri yerine getirilmiyor, üstünlerin fiili hukuku işliyorsa, o ülkede sağlıkla yaşama hakkımız elimizden alınmış demektir. Hem bireysel olarak, hem kurumsal olarak AOÇ ve Kaçak Saray için AİHM'e gidiyoruz, çünkü bu ülkeyi yönetenlerin, herkesin gözü önünde gerçekleştirdiği hukuksuzluğu, israfı, kibri kabul etmiyoruz.”