Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine yargı kararlarına rağmen inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Ak Saray) yerleşkesine inşa edilen, cami, kongre merkezi ve Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun ruhsatlarının peşine düştü. Ruhsatı önce Başbakanlık'a soran Oda'ya, ‘ilgili kuruma sorun’ cevabı verildi. Oda, ilgili kurum olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne sordu. Belediye, bilgi verilmeyeceğini belirterek, Başbakanlık’ı adres gösterdi.

AOÇ arazisindeki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde yapımına başlanan cami, kongre merkezi ve konutun ruhsatını soran Mimarlar Odası Ankara Şubesi kurumlardan cevap alamadı. Başbakanlık, ruhsat için ‘ilgili makamdan iste’ derken, ilgili makam olan Ankara Büyükşehir Belediyesi ise ‘Başbakanlık'tan iste’ dedi.

‘ADETA KAÇAKİSTAN’

Başbakanlık ile belediyenin cevaplarını ‘ciddiyetsizlik olarak yorumlayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yönetim acz içerisinde. Kaçak saraya dair sorduğumuz sorular bir anda sır oluyor, bu alana dair hukuksuzluğun hakim olduğu bir süreç işliyor. Yüksek güvenlikle korunan bu yerleşke kaçak sarayı, kaçak ibadethanesi, kaçak kongre merkezi, kaçak konutu, kaçak hukuku ve hesap verilmez şatafatı, gasp edilen arazileri, Anayasa'ya aykırı uygulamaları ile adeta 'kaçakistan' görüntüsü veriyor."

Ruhsat iptali için dava açacaklarını kaydeden Candan, 1/10.000’lik ana plan davasında verilen yürütmeyi durdurma kararının geçerli olduğunu ve buna rağmen ruhsat verilemeyeceğini vurguladı. Kurumların topu birbirlerine attıklarını kaydeden Candan, "Ruhsatı bize vermiyorlar. Başbakanlık topu Büyükşehir Belediyesi’ne, Belediye ise Başbakanlık’a atıyor. Bu keyfi davranış kabul edilemez. Yönetim kademesinde olanlar, ruhsatı vermekten neden korkuyorlar, kimden korkuyorlar?" dedi.