Atatürk Orman çiftliği (AOÇ) arazilerine ilişkin 1/10.000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın mahkemece iptali sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harekete geçerek 'fuar ve panayır alanı' olarak yeni bir plan yaptığı ortaya çıktı. AOÇ’de plan yapma yetkisi, 2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verilmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de plana dava açacağını duyurdu.

AOÇ alanlarında fuar, festival ve panayır alanı yapılmasına ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde dün askıya çıkan 1/10.000 ilk koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden sert tepki geldi. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği sizin panayır alanınız değildir. Planınızı da alın gidin.” dedi. AOÇ’de plan yapma yetkisinin kanunla Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini hatırlatan Candan, “Çevre Şehircilik Bakanlığı AOÇ alanlarında hangi hakla plan yapıyor. 5659 sayılı kanuna göre bu yetki 2006 yılında büyükşehir belediyesine verildi. Büyükşehir Belediyesi de iki kere plan yaptı, bunu beceremedi. Çevre Şehircilik Bakanlığı özel kanunla çerçevesi belirlenmiş bu alana plan yapamaz. AOÇ ile ilgili yaptığı bütün planlar kanun dışıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

OLMAYAN PLANA ‘TADİLEN’ DEMİŞLER

3 Ağustos 2015 tarihinde ana planın İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini kaydeden Candan, bakanlığın plan iptalinin hemen ardından harekete geçtiğini söyledi. Candan, plan yatma yetkisini Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden aldığını belirtti. Candan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tadilen onaylı bir plan demişler. AOÇ arazi bütünlüğü içerisinde hangi tadilen plandan bahsediyorlar? Daha önce fuar, panayır ve Festival Alanına Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nı yapmışlar da değiştiriyorlarmış gibi ‘tadilen’ diyorlar. Bu ne aymazlıktır. Kimi kandırmaya çalışıyorsunuz. Artık kelimeler, sabırlar tükenmiştir. Uzmanlarımız askıda olan planı inceliyor, detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız, planı AOÇ'deki 61. davamız olarak yargıya taşıyacağız. Atatürk Orman Çiftliği kimsenin panayır alanı değildir, planlarınızı da alın gidin.”