Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda çok farklı görüşlerin bulunduğunu ve ilerleme raporu çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Kilis'te Suriyeli mültecilerin kaldığı konteyner kenti gezen Schulz, Gaziantep Havalimanı VİP Salonu'nda basın mensuplarının soruların cevapladı. Kampta edindiği izlenimleri paylaşan AP Başkanı Schulz, gündeme ilişkin açıklamalarda da bulundu. Ankara'da yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde Brüksel'de tartışmalı olan konuları ele aldıklarını dile getiren Schulz, bunlar arasında medya özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve İç Güvenlik Yasası'nın yer aldığını kaydetti.

'İÇ GÜVENLİK YASASI MÜZAKERELER ÇERÇEVESİNDE DE MUTLAKA ELE ALINACAKTIR'

Özellikle yeni İç Güvenlik Yasası çerçevesinde görüşlerini dile getiren AP Başkanı Martin Schulz, “Yasa Meclis'ten geçmeden önceki dönemde, olağan istişare mekanizmalarına başvurulmuş olmasını dilediğimizi ifade ettim. Çünkü yeni yasanın konuları ve içerikleri daha sonra müzakereler çerçevesinde de mutlaka ele alınacaktır, gündeme gelecektir.” açıklamasını yaptı. Hemfikir oldukları görüşmeler olduğu gibi farklı düşüncelerin olduğu görüşmeler de yürüttüklerini anlatan Schulz, “Bizim Türkiye'ye yaptığımız ziyaret tam da seçim listelerinin açıklandığı günün ertesine geldi. 2 ay içinde Türkiye'de genel seçimler yapılacaktır. Dün, bütün TBMM'de grubu olan partilerle görüştüm. Hepsi de seçim kampanyası hazırlıklarına başlamışlardı. Heyecanlı bir seçim dönemi olmasını bekleyebiliriz.” diye konuştu.

'IŞİD'E KATILIMI ERKEN TESPİT ETMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Suriye'deki çatışma bölgesine giderek terör örgütü IŞİD'in saflarına katılanlar arasında Avrupalıların da sayıca fazla olduğu hatırlatılan AP Başkanı Schulz, “Yabancı savaşçı dediğimiz kişilerin Avrupa'daki ülkelerinden çıkıp da IŞİD'e katılma konusunda niyet edip etmediklerini olabildiğince erken noktada tespit etmeye çalışıyoruz Avrupa ülkelerinde. Sadece oradan yurtdışına gitmeleri değil, -çünkü gidebiliyorlar, çeşitli kamplarda eğitim görüyorlar ve tekrardan Avrupa'ya dönüyorlar. Avrupa'da çeşitli saldırılar düzenlemek niyetiyle dönüyor bu insanlar, dönebiliyorlar- bunun önüne geçebilmek için çok yakın bir işbirliğine ihtiyacımız var. Özellikle polis teşkilatları arasında, istihbarat güçleri arasında çok yakın ve yoğun bir bilgi alışverişine ihtiyacımız var. Türk istihbarat gücüyle zaten böyle bir işbirliği devam etmekte.” şeklinde konuştu.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNU, GÖRÜŞTÜĞÜM BÜTÜN KİŞİLERLE ELE ALDIM'

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve gazeteci Mehmet Baransu'nun tutuklu olduğu hatırlatılarak, Türkiye'deki basın özgürlüğüne ilişkin düşünceleri de sorulan Schulz, şunları söyledi:
“Bu konuları, görüştüğüm bütün kişilerle ele aldım. Sadece bu ziyaretimde değil, daha önceki ziyaretlerimde de bu konuları ele aldım. Daha ocak ayında Başbakan Davutoğlu ile bu konular hakkında uzun uzun görüşmemiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşebildik. Siyasi parti temsilcileriyle de bu konuları ele aldık. Çok farklı görüşler var. İlerleme raporu çerçevesinde zaten bu konuları ele almak gerekiyor. Zaten gündemde olan konular bunlar. Bunlar kaçınılmaz olarak görüşülmesi gereken konular arasında yer alıyor. Aynı zamanda AP Başkanı olarak da gündemde olan konuları görüştüğüm kişilerle de ele alma yükümlülüğüne sahibim. Bütün bu konular etraflıca ele alındı ve değerlendirildi.”

AP Başkanı Martin Schulz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile aralarında bu akşam ya da yarın bir telefon görüşmesi yapılmasının öngörüldüğünü aktardı.