Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Mehmet Baransu ve Hidayet Karaca sorusu karşısında Kopenhag Kriterleri'ni işaret etti. İç Güvenlik Paketi’ni AB olarak yakından takip ettiklerini ifade eden Brok, “Bu paketle beraber şiddet ve teröre karşı mücadeleyi destekliyoruz fakat bunun temel haklar, özgürlükler ve ifade özgürlüğüne zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Brok, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ne uygun davranması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi (AFET) Başkanı Elmar Brok başkanlığındaki heyetin TBMM’de ilk durağı MHP oldu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından kabul edilen AB heyetine Türkiye’deki basın özgürlüğü soruldu. Bir gazetecinin “Aralarında Hidayet Karaca ve Mehmet Baransu’nun da bulunduğu bazı gazeteciler tutuklanarak cezaevine gönderildi. Avrupa Birliği olarak Türk hükümetinin demokrasi ve ifade özgürlüğü bağlamında uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu karşısında Elmar Brok, "Biz de ziyaretimizde aynı şekilde bu soruları soruyoruz. Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedir, onu takip etmeye çalışıyoruz. Sizin geçen hafta içerisinde, bu hafta gerçekleşen İç Güvenlik Paketi’yle ilgili görüşmelerinizi, tartışmalarınızı aynı şekilde takip ediyoruz. Biz de bunlarla ilgili sorular soruyoruz. İç Güvenlik Paketi’nizde güvenlik ve özgürlükler konusunda ve onların arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirdiğinizi farklı taraflarla görüşerek öğrenmeye çalışıyoruz. Tabii ki biz bu paketle beraber şiddet ve teröre karşı mücadeleyi destekliyoruz fakat bunun temel haklar, özgürlükler ve ifade özgürlüğüne zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu gelişmelerin Avrupa Birliği’ne (AB) göre de düşünülmesi, değerlendirilmesi önemli." diye konuştu.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN OLMASI GEREKİYOR”

AB olarak herkesin kendi görüşünü savunma hakkını savunduklarının altını çizen Elmar Brok, "Karşılanması gereken Kopenhag Kriterleri var. Hukukun üstünlüğünün olması gerekiyor, demokrasinin olması gerekiyor, ifade özgürlüğünün olması gerekiyor. Sadece bir hükümetin menfaatlerine ters diye devletin menfaatlerine ters olduğu düşünülmemeli herhangi bir şeyin. Dolayısıyla ‘medya hükümeti kontrol edebilir değil’ ama her halükarda herkesin kendi ifadesini ve görüşünü savunma hakkı olabilmeli. Biz de onu savunuyoruz." dedi.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi (AFET) Başkanı Elmar Brok başkanlığındaki heyet MHP’den sonra HDP ve CHP yetkilileri ile de bir araya gelecek. Heyette AP Türkiye raportörü Kati Piri de yer alıyor.