Ankara’da araba fiyatına satılan güvercinler, en güzel seçilebilmek için yarıştı.

Türkiye Şebap Güvercin Federasyonu tarafından bir otelde düzenlenen festivalde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen güvercin sevenler bir araya geldi. Yaklaşık 600 ‘Şebap’ cinsi güvercinler farklı kategorilerden güzel olabilmek için yarıştırıldı. En güzel Şebap güvercini seçilen festivalde, besleyicilerine kupa verildi. Festivalde en küçük Şebap güvercini besleyici olan 11 yaşındaki Mehmet Kuzuluoğlu da plaketle ödüllendirildi.

Türkiye Şebap Güvercin Federasyonu Başkanı Mustafa Kale, yaptığı açıklamada, festivalin amacının Türkiye’nin dört bir yanında güvercin yetiştiren besicileri bir araya getirmek olduğunu belirterek, Şebap güvercininin özelliklerini şöyle anlattı: "Türkiye’ye özgü bir ırk. Biz bu festivalle Türkiye’deki besleyiciler arasında etkileşim kurduruyoruz hem de Şebap güvercininin saflığını korumasına yardımcı oluyoruz."

'TÜRKLERİN ORTA ASYA’DAN GÖÇ ETMESİYLE OLUŞAN BİR GELENEK'

Federasyona bağlı 18 Şebap güvercini derneği olduğunu söyleyen Kale, festivalin nisan ve kasım olmak üzere yılda iki defa yapıldığını kaydetti.
Kale, güvercin besleme kültürünün Türkiye’ye özgü olduğuna değinerek, "Şebap güvercini besleme alışkanlığı insanların evine, hayatına sinmiş durumda. Tarihsel olarak bakıldığında Türklerin Orta Asya’dan göç etmesiyle oluşan bir gelenek." bilgisini verdi.

Federasyon Başkanı Mustafa Kale, Şebap’ın gösteri ırkı güvercin cinsi olduğuna işaret ederek, festivalle Şebap güvercinlerine özgü bir güzellik yarışması hazırlandığından söz etti. Bir festivalde 600’e kadar güvercinin yarıştığını dile getiren Kale, iyi özellikler taşıyan bir Şebap güvercinine 30 bin TL’ye kadar fiyat biçildiğine dikkat çekti.

Kendisinin eğitimci olduğunu ifade eden Kale, Şebap güvercini besleyicileri arasında iş adamlarından asgari ücretli çalışanlara, işçiden bürokrat ve avukatlara kadar farklı meslek gruplarından kişiler olduğunu aktardı.