Aracınızın camlarına renkli film tabakası yapıştırmanın cezası 172 lira. Yapıştırılan film tabakasının uyarıdan sonra 7 gün içinde sökülmemesi durumunda 172 lira daha idari para cezası uygulaması sözkonusu.

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili vatandaşı bilgilendirme amaçlı açıklamada bulundu. Emniyet, basın yayın organlarında çıkan haberlerde araçların camlarına renkli film tabakası yapıştırmanın serbest olduğu, bu konuda kanun değişikliği olduğu şeklinde kamuoyunda yanlış kanaat oluştuğu yönünde kendilerine gelen müracaatlardan tespit ettiklerini açıkladı. Aracın camlarına renkli film tabakası yapıştırmanın, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/1-b maddesinde 'Görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlara' Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenleneceği ve araçların uygun duruma getirilmesi için ihtar olunacağı, ikinci defasında ise 'Aracın trafikten men edileceği' hükmü hatırlatıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, vatandaşlara şu uyarıda bulundu: “Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesinde ise 'Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması' açıkça yasaklanmıştır. R43 Regülasyonu kapsamında olmayan emniyet camının, ışık geçirgenliği yüzde 70’in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan ulusal tip onayı alınması gerekmektedir. Tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır. Bu şekilde renkli cam kullanılması olanağı bulunmaktadır. Araçlarında renkli film tabakası yapıştırtmış olan sürücülere 172 TL İdari Para Cezası uygulanmakta ve cam filmini söktürmesi için en fazla (7) iş günü süre verilerek gerekli bilgisayar veri girişi yapılmaktadır. Sonraki bir kontrolde aynı aracın cam filmini söktürmediğine rastlanılması durumunda 172 TL İdari Para Cezası uygulanmakta ve araç trafikten men edilmektedir.”

Araçların camlarına renkli film tabakalarının yapıştırılmasının serbest olduğuna dair herhangi bir kanun ve yönetmelik değişikliği olmadığına işaret eden Emniyet, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce konu ile ilgili olarak yayımlanan genelge ve talimatlarla, ülke genelinde trafik kazalarının tüm olumsuz sonuçlarının en aza indirilebilmesi için yapılacak çalışmalar çerçevesinde, yapılan trafik uygulama ve denetlemelerinde, araçlarını bu şekilde kullanan sürücülere gerekli idari işlemlerin uygulanması gerektiği bildirildiği ifade edildi.