İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatların aranması tartışmalara ve arbedelere neden oluyor. Aramalara tepki gösteren bir grup avukat zorla içeri girdi.

Adliyede savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınarak şehit edilmesinden sonra avukatların da aranarak adliyeye alınması kararlaştırılmıştı. Adliyeye girerken avukatlar da aranıyor. Kimi avukatlar aranarak girerken bazı avukatlar ise buna tepki gösterdi. Kendilerini aratmak istemeyen avukatlarla polis ve güvenlik görevlileri arasında tartışmalar yaşanıyor. Zaman zaman da arbede çıkıyor. Bazı avukatlar ise arandıklarına dair tutanak tuttu. Avukatlar aramanın kanuna aykırı olduğunu polis ise başsavcılığın talimatı olduğunu belirtiyor.

Avukatlarla görevliler arasında tartışmaların devam ettiği sırada bir grup avukat hep birlikte yüklenerek zorla aranma noktasından geçti. Adliye içindeki meydana slogan atarak gelen avukatlar aramaya tepkilerini sürdürdü. ‘Savunma hakkı engellenemez’ şeklinde slogan atan avukatlar açıklama yaptıktan sonra adliye içine dağıldı.

Avukat Volkan Gültekin, “Bir, bir buçuk saattir kapı önünde avukat arkadaşlarımızla hassas kapıdan geçmeyi çantalarla kabul etmelerine, çipli kimliklerini okutup geçmeyi kabul etmelerine rağmen illa çantalarının ayrı bir x-ray cihazına konulması dayatmasına karşı bunun artık arama olduğunu, bu yasalara aykırı.” dedi.

Bu tür aramaların hakim kararı ile yapılabileceğini, acil durumlarda savcının talimatıyla olabileceğini ifade eden Gültekin, “Bu arkadaşlara hakim kararı sorduk göstermediler. Öyle bir karar olmadığını söylediler. Savcının yazılı emri ve gecikmesinde sakınca bulunan hali gösterin dedik ‘sözlü talimat var’ dediler. Savcı sözlü talimat veremez.” diye konuştu.

Hakim savcılara yapılan uygulamayı istediklerini kaydeden Gültekin, “Bize yapılan uygulama hakime yapılmış gibi suçtur. Kanunsuz emre uymamaları gerekiyor. Avukatlar işlerine gidemedi.” ifadelerini kullandı.

Baro başkan yardımcısıyla görüştüklerini ve kendilerine beklemelerinin söylendiğini belirten Gültekin, “Başsavcıvekiliyle görüşüyorum dedi. Gelen giden olmadı. Bir saate yakın bekledik. En son girmek zorundaydık. Vatandaşın hak kaybı oluyor. İçeride işlerimiz var. Onun için buradaki bekleyişimizi de sürdüremeyeceğiz. İşlerimize dönüyoruz.” dedi.