Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüd Oruç, seçmeli Arapça dersi ile ilgili sorunun çözümü için görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe ile iletti.

Dilekçesinde 2015-2016 eğitim - öğretim yılında 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrencilerin seçmeli derslere ilişkin dilekçelerini okul müdürlüklerine teslim ettiklerini hatırlatan Oruç, genelgeye rağmen okul yönetimi ve öğretmenlerin öğrencileri belli derslere yönlendirdiğini iddia etti.

Okullara gönderilen yazıda bütün okuldan en az on öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili ders için sınıf açılacağı ifade edilmesine karşın Arapça için sınıf açılmadığını iddia eden Oruç , “Öğretmen gelmeyecek, ders boş geçecek, Arapça zor, öğrenciler sevmiyor, Arapçayı okul dışında öğrenebilirsiniz." gibi yanlış bilgilerle öğrenci ve veliler yönlendiriliyor.” dedi.

Okul idaresi ve öğretmenlerin öğrencilere ve velilere genelgede ifade edildiği şekilde bilgi vermediğini ya da yanlış bilgi verdiğini aktaran Oruç şöyle konuştu: “Kağıt üzerinde bütün prosedür eksiksiz yerine getirilmiş gibi gösterilmektedir. Seçmeli derslerle ilgili dilekçeler öğrencilere verilirken öğrencilerin ve velilerin hangi üç seçmeli dersleri seçeceği dikte ediliyor. Dikte edilen üç dersten farklı dersler işaretli dilekçelere müdür, idare veya sınıf öğretmeni tarafından müdahale edilmektedir.”

Her öğrencinin Arapça, Kurmanıca, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Abazaca, Adığece, Osmanlıca gibi dil derslerinden birini okumak zorunda olmasını istediklerini de dilekçesinde yer veren Oruç, “Bu şekilde her öğrenci hem öğrenmek istediği dili kendi seçer hem de yerel dil dersi zorunlu olduğundan uygulamada sahada karşılaşılan sorunlar giderilmiş olur. Anadilimiz ve resmi dilimizin ikisi de bizimdir. Biz hem anadilimizi ve hem resmi dilimiz Türkçeyi seviyoruz ve çocuklarımız ikisini de iyi öğrensin istiyoruz.” ifadelerini kullandı.