Gezici Araştırma Şirketi, 7 Haziran milletvekili seçimleri öncesi son anketini şeffaf sandıklarla kapı kapı dolaşarak yapacak. Şirket Müdürü Murat Gezici, şeffaf sadık yöntemini vatandaşların son dönemde yaşadığı fişlenme korkusu nedeniyle tercih ettiklerini belirtti.

Seçim öncesi son kamuoyu araştırmasını yapmak üzere anketörlerine eğitim veren şirket, daha önceki araştırmalardan farklı bir yöntemi deneyecek. Şirket, temsili şeffaf mini sandıklarla vatandaşlara oy kullandıracak. 36 ilde gerçekleştirilecek kamuoyu yoklamasında vatandaşlara sorular yöneltilecek. Anketin ardından anketörün verdiği oy pusulası ve zarfı alan vatandaşlar kimseye göstermeden evinde oyunu kullanarak zarfı kapatıp şeffaf sandığa atacak.

Şirketin genel müdürü Murat Gezici, bu yöntemle hem daha hassas bir araştırma yapmayı, hem de vatandaşın son dönemde yaşadığı fişlenme korkusunu aşmayı düşündüklerini söyledi. Yöntemin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Gezici, “7 Haziran seçimlerini hatasız bilmek için çok hassas bir çalışmaya giriştik. Türkiye’de ilk defa sandık sistemiyle oy kullandıracağız ve sıfır hatayla bilmeye çalışacağız. Bu sıfır hata nedir? Anketimizi yaptıktan sonra sorularımızı soracağız. Ve sorulardan sonra cevapları topluyoruz bittikten sonra diyoruz ki ‘Sizden bir ricamız var; pusula, bu pusulada hangi partiye oy vermek istiyorsanız evinizin içerisinde kapıyı örterek üzerine işaret koyup zarfın içerisine koyup bize hiçbir şey söylemeden sandığımızın içerisine atmanızı istiyoruz’ diyeceğiz. Ve seçmen daha özgür ifadesiyle kendisini ifade ederek oy kullanacak. Bunu neden yapıyoruz? Türkiye’deki seçmen biraz ürkek şu son dönemde. Korkuyor ‘acaba ben bu cevabı verirsem fişlenir miyim’ diye. Korktuğu için bize oyunun rengini söylemesin ama gönlünde hangi partiye oy vermek istiyorsa pusulada işaretlesin. Kapalı bir zarfla bunu sandığa atsın. Evet, mini bir seçim ama kapsamlı bir seçim gerçekleştiriyoruz. 36 ilde 198 ilçede bunlara bağlı 240 mahalle ve köyde 4 bin 860 vatandaşa oy kullandıracağız. Çok ciddi bir rakam bu Türkiye’de ilk defa gerçekleşiyor.” diye konuştu.

Ankette gündemle alakalı sorular da soracaklarını belirten Murat Gezici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anketimizdeki can alıcı sorulardan bir tanesi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sürecinde cumhurbaşkanı olarak meydanlarda mitinglere katılmasını doğru buluyor musunuz? Örneğin Türkiye’de bir başka önemli konu da konuşuluyor, başkanlık sistemini destekliyorlar mı? Bunu da soruyoruz. Aynı zamanda Meral Akşener’e yapılan olayın haksız olduğu kanısında mısınız? Meral Akşener’in isminin yıpratılmasıyla alakalı konu hakkında bazı önemli sorular soracağız.”