Erzurum merkez Yakutiye ilçesine bağlı 5 köyde arıcılık eğitimlerini tamamlayan 120 kadına törenle sertifika verildi.

Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından kadınlara yönelik düzenlenen arıcılık meslek edindirme kursları sona erdi. Başarıyla kursu tamamlayan 120 kadına 120 sertifika verildi. Yakutiye ilçesine bağlı 5 köyde 7 kurs düzenlendi. Gürpınar, Kırmızıtaş ve Köşk köylerinde düzenlenen kurslara katılan kadın kursiyerlere törenle sertifikaları dağıtıldı. Kursiyerlere bal arısı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma, bal üretimi, diğer arı ürünlerinin üretimi, ana arı yetiştiriciliği, ballı bitkiler, gezginci arıcılık ve arı sağlığı konularında teorik ve pratik bilgiler verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, kırsalda yaşayan kadın ve genç kızlara yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi. Köylerdeki ailelerin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı amaçlı düzenlenen arıcılık meslek edindirme kurslarının verimli geçtiğine değinen Akar, "Kırsaldaki vatandaşlarımızın gelir ve refah seviyesinin artırılması için bütün imkanlarımızı seferber ettik. Arıcılık sektörünü destekliyoruz. Hâlihazırda ilimizde 119 bin arılı kovan bulunuyor. Yaklaşık bal üretimi il genelinde bin 300 ton olup, normalde bunun 3 bin tonun üzerinde olması gerekir. 2014 yılında 890 bin TL arıcılık destek verdik. Yine aynı şekilde arıcılık yapanlara kovan başına 10 TL, organik arıcılık yapanlara ise 15 TL desteğimiz devam etmekte." diye konuştu.

İkinci sertifika dağıtım töreni ise Köşk köyünde düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Engin Sancı, söz konusu program kapsamında 5 köyde, 7 arı yetiştiriciliği kursu açıldığını ve toplam 120 kadın ve genç kıza sertifika verildiğini belirterek, "Yakutiye İlçe Müdürlüğümüz, Çalışma İş ve Kurumu İl Müdürlüğü ve Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce ortaklaşa olarak düzenlemiş olduğu kadın çiftçilerimize yönelik arı yetiştiriciliği kurslarımız başarnı ile sona ermiştir. Bu kurslar neticesinde arıcılığın daha verimli yapılması hedeflenmektedir. Bu faaliyetleriyle, kadın çiftçilerimiz hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olacaklar. İlimizde arıcılığı yaygınlaştırmak adına bu tür kurslarımız devam edecek." açıklamasında bulundu.