Başbakan Yardımcı Bülent Arınç, 1915 olaylarıyla ilgili herkesin zarar gördüğünü ve helalleşmesi gerektiğini söyledi. Arınç, ‘’Bu olaylardan hepimiz zarar gördük. Sadece belli bir etnisiteye karşı yapılmış bir olay değil. 1915 şartları içinde gerçekten gözlerimizi yaşartan, üzüntüye bizi gark eden, çok trajik olaylar yaşadığımızı ifade edebilirim. Ama artık bunu her gün konuşmanın, her gün tarihteki bu acı olayları hatırlayarak suçlular aramanın veya ilan etmenin zamanı değil. Birbirimizle kucaklaşmanın zamanı, helalleşmenin zamanı.’’dedi.

Bülent Arınç, Üsküdar Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nin 2104-2015 eğitim öğretim yılı yıl sonu programına katıldı. 1915 olaylarıyla ilgili konuşan Arınç, yaşanan olaylardan herkesin zarar gördüğünü söyledi. Çok acı olaylar yaşandığını vurgulayan Arınç, ‘’1915 olayları hepimizin gündeminde olan olaylardır. Şunu rahatlıkla samimiyetle söyleyebilirim. Türkiye’yi suçlamasınlar. Çok acı çok trajik olaylar yaşandı. Ölenler oldu, öldürenler oldu. Bu ülkede bir kısmının hesabı soruldu bir kısmının hesabı sorulamadı. Ama bu olaylardan hepimiz zarar gördük. Sadece belli bir etnisiteye karşı yapılmış bir olay değil. 1915 şartları içinde gerçekten gözlerimizi yaşartan, üzüntüye bizi gark eden, çok trajik olaylar yaşadığımızı ifade edebilirim. Ama artık bunu her gün konuşmanın, her gün tarihteki bu acı olayları hatırlayarak suçlular aramanın veya ilan etmenin zamanı değil. Birbirimizle kucaklaşmanın zamanı, helalleşmenin zamanı ve bu topraklar üzerinde bugün sayınız belki çok az kaldı. Keşke daha çoğalsak, keşke gidenlerde gelse. Keşke bu topraklarda geçmişte olduğu gibi sevgiyle, samimiyetle barış içerisinde yaşayabilsek.’’ ifadelerini kullandı.

'HRANT DİNK'İN KATLEDİLMESİ VAHŞİCE, ALÇAKÇA'

Hrant Dink'in öldürülmesinden çok büyük üzüntü duyduğunu belirten Arınç, ''Meclis Başkanıyım. Hrant Dink’e suikast oldu. Çok acı bir olay. Hepimizi derinden üzdü. Allah şahididir bunu samimiyetle söylüyorum. Vahşice, alçakça katledilmesi ki hala yargı süreci bir türlü bitmedi. Onu da takip ediyoruz. Bakırköydeydi evi. Bakırköy Kaymakamını da aldım. Evine gittim. Eşi Rakel hanımefendi sanıyorum gelinleri genç kızlar vardı, çocukları vardı. O gün evde gördüğüm manzara bizim Anadoluda kendi evimizde gördüğümüz manzaranın bir eşiydi. Masa aynı masa, sandalye aynı sandalye, sürahi aynı sürahi, konuşma aynı konuşma, düşünce aynı düşünce sonra bir örnek olarak her yerde anlatırım ki Rakel Dink’in cenaze kaldırılıyorken pencereden yaptığı konuşma. Bir destansı konuşmadır. Onu da hepimizin tekrar tekrar okuması lazım.’’ şeklinde konuştu.

Bülent Arınç, konuşmasının ardından takdir ve teşekkür alan öğrencilere belgeleriyle birlikte karnelerini verdi