Yozgat Gazeteciler Cemiyeti ve İç Anadolu Gazeteciler federasyonunun işbirliği ile Yozgat’ta gerçekleştirilen ‘İç Anadolu Yerel Medya Toplantısı’nda Anadolu Basınının sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı İç Anadolu Gazeteciler Federasyonuna üye gazeteciler cemiyetleri başkanları ile Yozgat’taki gazete sahip ve temsilcilerinin katıldığı toplantı sonunda resmi icra ilan dağıtımlarında yaşanan uygulamalara ilişkin devam eden sıkıntıların gündeme getirilerek ilgili bakanlıklara bildirilmesi kararlaştırıldı. Toplantıya katılan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, gazetelerin ilan ve sarı basın kartı sorunlarını değerlendirdi. Ankara Gazeteciler Cemiyeti başkanı Nazmi Bilgin ise yaptığı konuşmada ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini hatırlatarak “Vatanımıza, bayrağımıza ve ezanımıza hep birlikte sahip çıkmak zorundayız” dedi.

Yozgat Galata Çamlık Otelinde düzenlenen ‘İç Anadolu Yerel Medya Toplantısı’nda açılış konuşmasını yapan Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Osman Hakan Kiracı, konfederasyon ve federasyon başkanlarını Basın İlan Kurumu ve Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon temsilcilerini, İç Anadolu illerinin cemiyet başkanlarını Yozgat’taki gazetecilerle buluşturup, yerel basının sorunlarını değerlendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek katılımcıları Yozgat basını hakkında bilgilendirdi. Daha sonra konuşan İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar da gazetecilerin sorunları olduğu gibi sorumlulukların da olduğunu vurguladı.
Elinde silah olanların ‘barış barış’ diye bağırdığını anlatan Alemdar, “Türkiye’nin en mahrem sırlarını gazetesine basanların, casusluk yapanların basın özgürlüğü diye ortalığı yıktığı bir zamanda yaşıyoruz. Maalesef Türk basını tam ortadan ikiye bölünmüş vaziyette. Bir kısmı barış özgürlük diyerek ülkenin bölünmesini ve yıkılmasını sağlıyor, bir kısmı da Türkiye dünyanın en özgür basınına sahip diyerek basın özgürlüğünün her şeyi yazmayı gerektirmediğini, basın sorumluluğunun olması gerektiğini savunuyor. Biz ise İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu olarak ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bu tartışmaların dışında objektif olarak hem basın özgürlüğünü savunuyoruz, hem de basın özgürlüğünün bir sınırının olması gerektiğini savunuyoruz” dedi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanvekili Feridun Fazıl Özsoy ise, konfederasyon olarak yeni bir düşünce ile, yeni bir ilke ile, yeni bir ruhla ortaya çıktıklarını söyledi. Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu kurulduğunu hatırlatan Özsoy, “Bu 8 gazeteciler federasyonunu bir araya getirerek Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunu kurduk. Bizim iddiamız ve idealimiz Anadolu da yerel basını ayağı kaldırmak, meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek. Bu konuda çaba harcıyoruz. Bu gün burada bu çabaların bir tanesini sergileyeceğiz” diye konuştu.

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonuna bağıl 12 ilin Yozgat’ta bir araya geldiğini belirten Özsoy, "İç Anadolu’nun tamamı burada. Türkiye’de yerel medyanın sorunları var. Sorunları var ama sorumlulukları da var. Biz sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Türkiye devletinin bekası konusunda, Türkiye’nin daha güçlü olması konusunda yerel medyalar olarak çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

Basın İlan Kurumu ve Basın Kartları komisyonu üyeleri Mustafa Arslan ve Şevket Erzen, yerel gazetecilerin toplantıda dile getirdikleri sorunları değerlendirerek yanıtladı.

Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından topluca hatıra fotoğrafı çektiren gazeteciler daha sonra Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Kazım Arslan, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ile Yozgat Şahin Tepesinde verilen öğle yemeğinde bir araya geldi.

Burada konuşan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, 3,5 yıllık görev sürecinde Yozgat’ta yapılan hizmetleri anlattı. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan da, Yozgat’ta 2 yıl içerisinde gerçekleştirilen Belediyenin hizmetlerine değindi.

Toplantı nedeniyle hafta sonunu Yozgat’ta geçiren konuk gazeteciler, ilçelerden gelen basın mensuplarıyla birlikte şehrin tarihi ve kültürel eserlerini gezdi.