Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ekonomide sadece faizi düşürüp kaldırmanın çözüm olmadığını belirterek, “Ekonomide bir sendelenme, bir sarsılma siyasette de bir sarsılmaya yol açabilir. O yüzden gözümüzü dört açarak bizim ekonomi üzerinde kara bulutlar varsa dağıtmamız, endişeler varsa gidermemiz lazım.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Merinos AKKM Orhangazi salonunda İslam Ülkeleri Adedemisyenler ve Yazarlar Birliği'nin (AY-BİR) düzenlediği “Yeni Türkiye’nin Tarihi Kökleri” konulu konferansında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ÇOCUKLARA KURU ÜZÜM DAĞITILACAK

Okullarda mart ayından itibaren kuru üzüm dağıtmaya başlanacağını belirten Arınç, şunları söyledi: “Şimdi okullarda çocuklarımıza kuru üzüm dağıtacağız. Bizim eskiden en büyük zevkimiz bir çocuk olarak, kuru üzüm, biraz da içine leblebi karıştırdığınız zaman bizim için en büyük çerez buydu. Şimdi yalvarıyorsunuz, torununuza üzüm yediremiyorsunuz. Alışmış çetezzo, çirizzo pirizzo.. Nerde ne var onları satın alıp, onları yemeye kalkıyor. Yediklerinin de bir faydası yok. Öyle tuzla, krakerle, yağla iyice doymuş obeziteye yol açacak şeylerden çocuklarımızı korumamız lazım. Bu da yeni Türkiye’nin icatlarından.”

BİZ TERKİ VEDA EDİYORUZ

Enflasyonun 7-8’ler civarında olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, faizlerin de o nispette olduğunu belirterek, “Avrupa’da ensfalsyon da sıfır, faizler de eksi; değişen bir şey yok. Enflasyon bizde biraz arttı, biraz gelilere gelmeli. Bizde de faizler düşmeli. Bir olmalı, bir buçuk düşmeli. Ama eğer bunlar arasında bir ilişki varsa, bugün Türkiye’de faizler enfyaslondan çok yüksektir diyemezsiniz. Enflasyonla faizler hemen hemen birbirine yakın, yüzde yarımlık bir fark gösteriyor. Ama sadece faizi düşürmek, kaldırmak da mesele değil. Başka paritelerle bunun bir araya gelmesi lazım. Dolayısıyla Merkez Bankası yanlış yapıyor, doğru yapıyor ama ekonominin de genel geçer kuralları vardır. Bu kurallara da hepimizin canla, başla sahip çıkması lazım. Ekonomide bir sendelenme, bir sarsılma siyasette de bir sarsılmaya yol açabilir. O yüzden gözümüzü dört açarak bizim ekonomi üzerinde kara bulutlar varsa dağıtmamız, endişeler varsa gidermemiz lazım.” şeklinde konuştu.

EMEKLİLER BİZİ UNUTTUNUZ DİYOR

Emeklelirin kendilerine verilen zammı da beğenmediğini anlatan Arınç, “Her camiden çıkarken, her toplantıdan çıkarken emekliler çok da dostane bir biçimde ‘bizi unuttunuz’ diyorlar, ‘bize az zam yaptınız’ diyorlar. Emin olun, Bakanlar Kurulu'nda her defasında bunu konuşuyoruz. Şu anda 11 milyon emeklimiz var. 11 milyon kişiye aylık 100 lira seyyanen versek diye düşünüyoruz, karşımıza 11 katrilyon eder. Şimdi tabi hiç dayak yememiş, hesap yapmasını da bilmeyen birisi diyor ki; ‘ben senede iki defa, kurban bayramında ve Ramazan bayramında birer maaş vereceğim’ diyor. 11 milyona senede iki defa birer maaş tutarında verseniz, bütçenin diğer kalemlerini ne yaparsınız? onu sormak lazım. Ama hiçbir zaman bu işin başında sorumluluk taşıyacağına inanmadığı için sallayıp gidiyor adam.” ifadelerini kullandı.