"Gönlümdeki kahraman Şeyh Şamil'di"

Kafkas halklarının mücadelesini yakından izlediğini belirten Arınç, "Özellikle Ruslara karşı mücadelelerinde ne kadar büyük kahramanlıklar yaşadığını çok iyi bilen ve okuyan bir kardeşinizdim. Benim gönlümdeki en büyük kahraman İmam Şeyh Şamil'di dedi.

Eşinin de Çerkes olduğunu, başörtüsünden dolayı başlarına gelmeyenin kalmadığını, siyasi hayatındaki bütün eleştirileri göğüslemek zorunda kaldıklarını söyleyen Arınç, Çerkeslerin bürokraside çok güçlü olduğunu, birbirlerini desteklediklerini dile getirerek, "Sizler işinizi iyi yapan, dürüst, çalışkan, bayrağımıza, vatanımıza sevgili, aşık insanlarsınız. Sizden hiçbir zarar gelmedi. Çok şükür Türkiye'nin temelinde, gücünde sizlerin çok büyük katkıları ve destekleri var" dedi.

Oyunların, adetlerin ve dilin yaşaması gerektiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Büyük Göç'ü herkes çocuklarına anlatmalı"

"Dil, bir insanı temsil eder. Bunu mutlaka gençlerimiz de konuşmalı. Şimdi artık okullarda tercihli dersler konusunda talep olduğunda bunun (Çerkesçe) öğretilmesi de mümkün olacak. Maalesef genç çocuklarımızın, evlatlarımızın Çerkesçeyi bilmediğini, görüyorum, duyuyorum. Bu bir eksikliktir. İkincisi tarihten gelen olayları hiçbir zaman unutmamak lazım. Ben her dinlediğimde gözlerim yaşarır. Büyük Göç'ü herkes çocuklarına anlatmalı. 1800'lü yılların sonunda Rusya'dan zulmen sürülen Çerkeslerin hikayesini, yaşanmış olayları, mutlaka herkes bilmeli. Biz tarihimizle kültürümüzle varız"

Dış politikada Çerkes halklarının mücadelesine her zaman destek verdiklerini anlatan Arınç, "Gürcistanla Rusyayla zaman zaman yaşanan sorunları da bölgedeki ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerini de daha sıcak tutmanın gayreti içindeyiz" şeklinde konuştu.