Kocaeli'nin İzmit İlçe Belediyesi'nin taşeronu olan firmada çalışan, 4 temizlik görevlisinin işten atılmaları üzerinde, temizlik işçileri ayaklandı. Yaklaşık 200 işçi, arkadaşları işe alınana kadar eyleme başladı. Sabah saatlerinden itibaren çöp arabalarının göreve çıkışına izin vermiyorlar. Polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Temizlik işleri personeli İsmail Köse, kendilerine verilen sözlerin tutulmamasına tepki göstererek, "Ben Erenler Mahallesi teşkilatı başkan yardımcısıyım. Kendisine kapı kapı oy topladım. Hakkımı helal etmiyorum." dedi. Temizlik çalışanı Özgür Uludağ ise eyleme devam ettiklerini belirterek, "Kimse kimsenin ekmeğiyle bu kadar oynayamaz. Ayıptır, günahtır, yazıktır. Haram zehir zıkkım olsun." diyerek tepkisini ortaya koydu.

'200 İŞÇİ KAMYONLARINA BİNMEYİ REDDETTİ VE ÇÖP TOPLAMAYA ÇIKMADI'

İzmit Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne taşeronu olan Özkartallar firmasına bağlı olarak çalışan 4 temizlik işçisi, sorunlarını belediyeye anlatmak için işyeri çalışanları tarafından sözcü seçildi. Ancak bu işçiler, sebep belirtmeden işten çıkartıldı. Arkadaşlarının işten çıkarıldığını duyan temizlik işçileri ise ayaklandı. İzmit Belediyesi Gültepe Şantiyesi önünde toplanan 200 kadar işçi kamyonlarına binmeyi reddetti ve çöp toplamaya çıkmadı. Kapıda bekleyen işçiler yönetime arkadaşları işe geri alınana kadar çalışmayacaklarını söyledi. Şantiye çevresinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Zabıta ekipleri de şantiye alanı içerisinde bekletildi.

'HERKES EKMEĞİNİN PEŞİNDE'

Temizlik görevlisi Fatih Çitli, bir senedir burada çalıştığını söyledi. Çitli, "Arkadaşlarımıza haksızlık yapıldığından dolayı 4 sözcü seçtik. Hep beraber karar aldık. Burada tamamen zulüm yapıyorlar. İzinlerimiz içeride duruyor. Girdi çıktı yapılıyor.. Kredi çekemiyoruz. Herkes ekmeğinin peşinde. Herkes her şeyi göze aldı. Arkadaşlarımıza işe almazlarsa biz burada davamızdan vazgeçmeyeğiz. Hepimiz mağduruz." diyerek tepkisini dile getirdi.

İşten atılan temizlik personeli İsmail Köse de verilen sözlerin tutulmamasından şikayetçi oldu. Yaşadıkları süreci anlatan Köse, şöyle devam etti: "Biz eyleme 122 kişi kağıtla başladı. Verilen sözler tutulmadı. Şimdiki Cumhurbaşkanımız o zamanının başbakanı, İzmit'e gelip eylem yapacağı gün bize taşeron işçilere, çalışanlara yemek verdiler. Oraya gittik. Başkan orada çıktı konuşma yaptı. Dedi ki 'Arkadaşlar en düşük maaş bin 500 lira olacak. Size şirket kuracağız. Hepsini tek çatı altında toplayacağız. En düşük maaş bin 500 lira olacak. Yükselme olacak. Sendikanız da olacak. Ankara'dan haber bekliyoruz. Hepinizi seviyoruz. Oradan kadro geldiği zaman kadroyu da içinizden kişilere verilecek.' Biz bunu duyduk, konuşmayı ayakta alkışladık. Ben Erenler Mahallesi Teşkilatı başkan yardımcısıyım. Kendisine kapı kapı oy topladım. Hakkımı helal etmiyorum."

'VERDİĞİ SÖZLERİ TUTUNA KADAR İŞE ÇIKMIYORUZ'

Köse, sorunlar için kendilerinden sözcü istendiğine vurgu yaparak, "Bize verdikleri sözleri tutmadılar. Bizden sözcü istediler gittik başkan yardımcısının yanına. Sorunlar kaleme alındı. Yarısı kısa vadede, yarısı uzun vadede çözülebileceğini söyledi. Bizden 10 gün süre istedi, biz ona 20 gün daha verdik. Biz 8-9 aydır bekliyoruz. Ne gün verecek durumumuz var, ne de ekonomik durumumuz var. Bizden 4 kişiyi işten attılar, bizde resmi başkan buraya gelip yazılı kağıt verene kadar, biz işe başlayana kadar, verdiği sözleri tutuna kadar işe çıkmıyoruz. Buradan araba da çıkartmıyoruz."dedi.

Eylem sürerken görüşme için giden grup içerisinde yer alan temizlik görevlisi Özgür Uludağ da çıkışta tepkisini dile getirdi. Uludağ, şunları kaydetti: "Böyle bir şey yok. Başbakan dahi gelse, bu iki tane arkadaşımızın işten atılmasını kurtaramazlarmış. Sözcülerimizi seçtik. Bu adamlar çok konuşuyor. Hadi dışarı. Şimdi bu adamları işe almıyorlar. Biz burada eyleme devam ediyoruz. Başkan buraya gelsin. Bu adamlar işe alınsın. Kimse kimsenin ekmeğiyle bu kadar oynayamaz. Ayıptır, günahtır, yazıktır. Haram zehir zıkkım olsun bu. Siyasetle kendilerini satıyorlar. Herkes duysun. Biz adamız adamız ekmeğimiz peşindeyiz."

Öte yandan, polis müdürleri de işçilerle görüşerek eylemi sonlandırmalarını istedi ancak sonuç alınmadı. Eylem devam ediyor.