Artan terör olayları turizme tehdit oluşturmaya başladı. PKK ve IŞİD’in saldırıları, özellikle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ve çok sayıda canlı bomba tehlikesinin ortaya çıkması çeşitli ülkeleri harekete geçirdi. Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını uyaran ülkelerin sayısı 9’a çıkarken Almanya vatandaşlarına özellikle sınır bölgelerinden uzak durmalarını istedi.

Resort dergisinin Ağustos sayısında yaşanan terör olaylarının turizme büyük darbe vuracağı belirtilerek, turizm sektöründe yaşanan düşüşün şimdi de iptallere dönüşmesinden endişe edildiği belirtildi. Türkiye’ye turist gönderen önemli ülkelerin art arda ülkemize seyahat edecek vatandaşlarını uyarması, turizmi de derinden etkilemeye başladı.

Almanya’da yayınlanan turizm ve seyahat sektör dergisi FVW, Alman seyahat acentelerinin, Türkiye’de tatil yapacak müşterilerinin kendilerini arayarak son gelişmeleri sorduklarını ve kaygılarını dile getirdiklerini yazdı. Vural Öger de yaptığı açıklamada Alman basınında Türkiye ile ilgili çıkan haberlerin tedirginliği arttırdığını ifade etti.

VİZELERİN KALKMASI TERÖRİSTLERE Mİ YARADI?

Resort’da yer alan başka bir haberde ise vizelerin kalkmasının teröristlere yaradığı yönündeki endişeler gündeme getirildi. Türkiye’nin turizmi canlandırmasını da kapsayan kolaylıklar sağlamak üzere başta Ortadoğu olmak üzere çeşitli ülkelere uyguladığı vizeyi kaldırmasının teröristlerin geçişini kolaylaştırmaya sebep olduğu iddia edildi. Konuyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir rapor hazırladığı, raporda Suriye sınırını geçmeye çalışanlar arasında Makedonya, Mısır, Maldivler, Trinadad ve Tobago’ya kadar uzanan çeşitli ülkelerin vatandaşlarının bulunmasına dikkat çekiliyor. Başbakanlık verilerine göre Şubat 2015 tarihinde vize uygulaması kaldırılan ülke sayısı 70’i buldu. Vizeyi kaldıran Türkiye,gerek Avrupa ülkelerine sığınmak isteyenlerin gerekse Suriye’ye savaşmak için gidenlerin geçiş kapısı oldu.

SEKTÖR TERÖRÜN, DÜŞÜŞÜ İPTALE DÖNÜŞTÜRMESİNDEN ENDİŞELİ

Yılbaşından beri turizmde yaşanan gerileme ve gelir kaybı son terör olaylarıyla birlikte, 'Rezervasyon iptallerine dönüşür mü?' endişesine yerini bıraktı. Tur operatörlerin ve otelciler rezervasyon iptalinin daha çok 2016’yı etkileyeceği görüşünde.