Geçimini hayvancılıkla sağlayan Artvinli vatandaşlar, yaz mevsiminde hayvanlarıyla birlikte yaylalara göçüyor. Artvin'de sürdürülmeye çalışılan yaylacılığı Hatila köyü Kuap mezrasında devam ettiren Asım Gümüş, bu işi severek ve bir hobi olarak gördüklerini söyledi. Asım Gümüş, "17 seneden buradayım. Bu işlerle uğraşıyorum. Oğlumla, ailemle beraber yaylacılık yapıyoruz. En zor işlerden birisi ama severek yapıyoruz." dedi.

Yabani hayvan tehlikesine karşı ailecek nöbet tuttuklarını belirten Asım Gümüş "Köpeklerimiz var. Eğer köpek harekete geçerse, havladığı zaman mutlaka bir yerde yabani geliyor. Ya ayı, ya kurt yani bu tür şeyler. Orman yakın olduğu için her yer hedef. Zor ama zoru başarmaya çalışıyoruz. Veterinerliği de kendimiz yapmak zorunda kalıyoruz. Tek yapamadığımız ameliyat. Hastalığa karşı aşı, ilaç, işleri bizde. Yani hayvancılık yaptığın zaman bu işi de kavrayacaksın. Kasaplık da bizde, veteriner hekimlik de bizde, çobanlık da bizde, her şey bizde." şeklinde konuştu.

Meraları kiraladığına değinen Gümüş "Buraları para ile kiralıyoruz. Makine ile otu biçiyoruz, bir yere topluyoruz. Arabamızla müsait bir zamanda yükleyip gidiyoruz. Kar yağana kadar yaylada kalıyoruz. Kar yağdı mı gidiyoruz. Geçen sene Kasım'ın 3'ünde gittik. 60 santim kar yağdı, 60 santim karla buradan gittik. Riskli ama ne yapabiliriz. Büyükbaş hayvanları önümüze aldık açtırdık yolu öyle indik Artvin'e. Hanımın ayaklarındaki lastikleri kaybolmuştu, haberi yoktu. Gittik komşudan çizme aldık. Öyle götürdük hanımı. Haberi bile yoktu o kadar donmuştu. 4 saatlik yolu 8 saatte indik." dedi.

Devletin imkanlarının heba edilmemesi gerektiğine inanan Artvinli vatandaş, yolun karlarla kapalı olduğu gün valiliği aramadığını vurgulayarak, "Vali Bey'i arayacaktım. Devletin makinesi, mazotu yazık olacak diye aramadım. Buradan kendi imkanlarımla Artvin'e indim. Şartlarımız bu" diye konuştu.