Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu fındığın, son zamanlarda yüzde 10’lara 20’lere varan çürükten dolayı fabrikalardan geri döndüğünü iddia etti.

Arzanoğlu, bu sene fındık sezonunun iyi geçtiğini belirterek, “İlk başta randımanı iyi fındıklar gelmeye başladı. Yağmurdan sonra harmanını iyi kurutmayan, bahçesini korumayan, gelen fındığı tekrar ıslak bir şekilde yığan arkadaşlarımızın fındıklarında daha sonra çok çürükler çıkmaya başladı. Bu çürükler yüzde 10’lara, 20’lere kadar yükseldi. Tabi çürük fındık gelince de bizler bayağı sıkıntı çekmeye başladık. Fabrikalardan fındıklarımız geri dönmeye başladı. Korkumuz o ki Avrupa’dan da fındık geri dönebilir.” dedi.

Köylülerin bu sene malına fazla sahip çıkmadıklarını belirten iş yeri sahibi, "Teklemesini, koruğunu, çürüğünü seçmiyor nasıl olsa alıyorlar diye. Ama bu büyük bir hata. Çünkü köylü bu fındıkla düğününü yapıyor, hastasına bakıyor, cenazesini kaldırıyor, yemeğini ekmeğini alıyor. Bu fındık üreticinin 11 ay boyunca dört gözle beklediği mahsulünü bu şekilde satmaya çalışıyor. Bazı arkadaşlarımız önceden para verdiği için almak mecburiyetinde kalıyorlar. Ama bu sefer onlarda sıkıntı çekiyorlar. Hatta Ünye’deki fabrikalarımız fındığı kırdı temizledi iki üç defa seçtiği halde gönderdiği yerden geri geldi, Avrupa’dan da geri gelecek korkusu var.”

Fındaktaki aflatoksin tehlikesinden söz eden Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu, “Ordu, Giresun gazetelerinde okuyoruz aflatoksin tehlikesinden bahsedilmeye başlandı. Eğer Avrupa’da aflatoksin meselesi çıkarsa, fındığımızın sonu hazin olur diye düşünüyorum ama inşallah olmaz.” diye konuştu. Arzanoğlu, köylülerin yüzde 50 hatta yüzde 60 civarında ürünü ellerinde tuttuğunu kaydetti.

Bu sezon beklenen rekolte konusunda da Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi, şunları kaydetti: "700’ün üzerinde bir rekolteden bahsediliyordu. Benim tahminim 600 civarında anca olur diye düşünüyorum. Yüzde 10’luk bir çürük 700 olsa yüzde 10 yaptığı zaman 630’lara düşüyor. Randımanını da düşünce 600 gibi tahmin ediyorum. Avrupa boş. Avrupa’nın ihtiyacı var. Fabrikalar günlük ihtiyaç kadar mal alıyor. İnşallah devamı da iyi gelir.”

Ersin Şahin Arzanoğlu, fındığın yılbaşına doğru 14 veya 15 TL olacağı beklentisi içinde olduklarını sözlerine ekledi.