Mersin’in Silifke ilçesinde keşfedilmeyi bekleyen Aşağı Dünya Obruğu ve Akhayat Harabeleri görenlerin ilgisini çekiyor.

Kaymakam Şevket Cinbir ve Belediye Başkanı Mustafa Turgut, obruk ve harabelerde incelemelerde bulundu. Tarihi değerleri ve doğal güzellikleri bakımından zengin bir konuma sahip olan Silifke, saklı bir medeniyete ev sahipliği yaparken, obrukları ve karstik oluşumlarıyla da doğa harikası. Müze Müdürü İlhame Öztürk rehberliğinde, obruk ve harabelerde incelemelerde bulunan Kaymakam Cinbir, Belediye Başkanı Turgut, obruğun keşfedilmeyi bekleyen ender güzelliklerden olduğunu belirtti.

Obrukların karstik karakterli oluşumlar olduğunu belirten Kaymakamı Şevket Cinbir, ''Yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve bu boşluğun zamanla çökmesi sonucu obruklar meydana gelmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Cennet ve Cehennem obruklarından sonra Aşağı Dünya Obruğu ve Akhayat Harabeleri de mutlaka gezip görülmeye değer bir yer.“ dedi.

Atayurt Mahallesinin kuzeyinde ve yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta yer alan Aşağı Dünya Obruğu’nun 70 metre derinliğinde olduğunu aktaran Cinbir, “Obruğa iniş ana kayaya oyulmuş merdivenlerle sağlanmakta olup, obruk içerisinde doğal ve insan eliyle açılmış mağaralar bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre batısında ise Akhayat olarak adlandırılmış yerleşim yerleri mevcuttur. İlçe sakinlerimiz başta olmak üzere, doğaseverlerimiz, tarihçilerimiz ile yerli ve yabancı turistlerimizi burayı gezip görmelerini tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müze Müdürü İlhame Öztürk, yapılacak restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından, obruk ve harabelerin turizme açılması için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

Silifke’nin tarihi ve doğal güzellikleriyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Belediye Başkanı Turgut, “Buradaki obruk ve harabelerimiz de eşsiz bir doğa harikasıdır. Bu güzellikleri turizme kazandırmak ve tanıtmak istiyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları başlatıp, obrukları, harabeleri ve burada yer alan sarnıçları daha fazla tanıtmalı ve yöredeki zenginliği insanlarımıza anlatmalıyız.” diye konuştu.