Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde asansörlerin çalışmaması, hasta ve hasta yakınlarıyla personeli çileden çıkardı. Hastanenin A ve B blokları arasında özellikle hasta taşınan sağlayan asansörlerin çalışmaması sebebiyle ameliyattan çıkanlar, servislere görevliler tarafından kucakta taşınıyor. Sabah, öğle ve akşam yemekleri de personel tarafından taşınmaya başladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Muğla Şubesi, bu duruma tepki göstererek konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde elektrik ve suyun sürekli kesildiği, internetin sağlıklı çalışmadığı ifade edildi. Hastane blokları arasında hasta taşınmasında kilit rol alan, hasta ve personel yemeklerinin taşındığı asansörün de bir aydır tadilatta olduğu ve hastaların ameliyattan sonra personel gücüyle elle taşınmakta olduğu kaydedildi. Hastanenin fiziki şartlarının düzeltilerek, daha iyi şartlarda sağlık hizmeti verilmesi için tadilat yapıldığı fakat buna rağmen blok ortasında bulunan asansörün çalışmadığı belirtildi. Açıklamada, "2014 Ekim ayında tadilata giren A blok zemin kat için katta bulunan çalışanlar, 45 günde tadilatın bitirileceği hastane yönetimince sözlü olarak bildirilmesine rağmen niçin tadilat 6 aya uzamıştır? İhale şartnamesinde verilen süre kaç gündür? Komisyon tarafından tam olarak alındığı iddia edilen bu katta merkezî oksijen sisteminin çalışmadığı, elektrik bağlantılarında sorun yaşandığı, internet bağlantılarının düzgün yapılmadığı, tuvaletlerde taharet musluklarına sıcak su bağlantısının yapıldığı, katın hizmete açıldığı gün tavan parçasının bir bölümünün koparak düştüğü, yaşam desteği veren cihazların elektrik sorunundan dolayı yandığı, elektrik ve internet sistemindeki eksikliklerin hastanedeki ilgili teknik personel tarafından giderilmeye çalışıldığı, çalışmayan asansör için nöbetçi idari hemşire ve katlardaki nöbetçi hemşireler tarafından tutanak tutulduğu, tüm bu sorunlara dair tutanakların olduğu hem idare hem de çalışanlar tarafından bilinmektedir. Komisyon, hangi denetim mekanizmasını işleterek bu katı tam olarak teslim almıştır?" diye soruldu.

B blokta bulunan asansörün de bozuk olduğu ve bu sebeple iki blok arasında hastaların personel tarafından taşındığına değinilen açıklamada, "B blokta bulunan, bloklar arasında hasta transferinin sağlanmasında kilit rol alan, hasta ve personel yemeklerinin taşındığı asansör bir aydır tadilatta. Hastalar ameliyat sonrası personel gücüyle elle taşınmakta, yemekler de yine onca kattan personel gücüyle yukarı çıkarılmaktadır. İş güvenliği ve can güvenliği tedbirlerinin alınmaması ise tam bir skandal. Bu tadilattan ve gerekli önlemlerin alınmamasından dolayı sağlık çalışanları, hastalar perişan bir durumda. B blokta bulunan ameliyathaneye hastaların taşınması, ameliyat sonrası hastaların karga tulumba servislere getirilmesi, personel yetersizliği, hasta yakınlarının bu manzara karşısında kaygı duyarak sağlık çalışanlarına tepki göstermesi. Taşeron olarak çalışan temizlik personeli, bodrum kattan 4. kata kadar hasta yemeklerini sırtlarında taşımaktan kendi işlerini yapamaz duruma geldiler, hepsi bitkin bir haldeler. 21. yüzyılda çağdışı koşullarda çalışmak tüm sağlık emekçilerini mutsuz etmekte, iş verimini azaltmakta, motivasyonu düşürmekte ve tükenmişliği arttırmaktadır. Her gün tartışma yaşamaya, tekerlekli sandalyelerle 4. kattan zemin kata hasta indirmek esnasında yaşananlara tahammül kalmamıştır." ifadelerine yer verildi.

Hastane yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.