Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı İzmir’de Bornova ilçesi meydanında kutladı. İşçi ve emekçilere seslenen Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi ve Pak Metal İş Sendikası Genel Başkanı Yavuz Kocaman, “Açlık sınırının bin 300 lirayı bulduğu ülkemizde asgari ücretle çalışan milyonlarca kardeşimiz, 950 lira gibi komik bir ücretle çalıştırılıyor. Köle gibi çalıştırılıyor. Asgari ücretin alım gücü, 1993 yılının bile gerisine düştü.” diye konuştu.

1 Mayıs İşçi Bayramı, İzmir’de de törenlerle kutlanıyor. Bornova Meydanı’nda toplanan Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendika temsilcileri ve işçiler de bayramı kutladı. Meydandaki kutlama, sendika yöneticilerinin Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından özgürlük ve emeği simgeleyen güvercinler uçuruldu. İşçiler, seslerini duymayan yöneticilere seslerini duyurmak için duman yöntemini kullandı. Meydanda toplanan işçi ve emekçilere seslenen Kocaman, “Bu, Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu için çok önemli bir organizasyon. Bu, henüz yeni olan sendikamızın ilk 1 Mayıs töreni. Biz emekçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yakıp yıkmak, kırıp dökmek için değil, sorunlarımızı, haklarımızı, taleplerimizi dile getirmek, özgürlük, demokrasi ve adalete sahip çıkmak için meydanlardayız. Ne yazık ki yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarımız hep görmezden gelindi. Çözülmek şöyle dursun, her geçen gün yenileri eklendi. Buradan hep birlikte sesleniyoruz, emekçiyi görmezden gelenlere, emeği yok sayanlara, kendileri de er ya da geç yok olmaya mahkumdurlar. Hukukumuzu, hürriyetimizi, demokrasimizi, ekmeğimizi çalanlar, hangi kalın duvarların arkasına saklanırlarsa saklansınlar, hangi ine girerse girsinler bu millet hesabını soracaktır. Bugün emekçinin bırakın başka sorunlarını, can güvenliği dahi yok.” dedi.

'2014’TE BİN 886 CANIMIZI YİTİRDİK'

Sadece 2014 yılında bin 886 emekçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini dile getiren Kocaman, “2015 yılının ilk çeyreğinde ise 420 canımızı toprağa verdik. Başta Soma ve Ermenek faciaları olmak üzere yaşanan bu kazaların neredeyse tamamı önlenebilirdi. Bu millet yumuşakbaşlıdır ama uysal koyun değildir. Emekçinin canını hiçe sayan, kan emici vampirlerden hukuk önünde hesap soracağız. Kendileri bu milletin birikimini israf sınırlarının da ötesine geçen harcamalarla sülük gibi emenler, emekçiyi açlığa, yoksulluğa mahkum ediyorlar. Açlık sınırının bin 300 lirayı bulduğu ülkemizde asgari ücretle çalışan milyonlarca kardeşimiz, 950 lira gibi komik bir ücretle çalıştırılıyor. Köle gibi çalıştırılıyor. Asgari ücretin alım gücü ise 1993 yılının bile maalesef gerisine düştü. Giderek yükselen enflasyon ve dolardaki artış, neredeyse şu anda asgari ücretin alım gücünü 800 lira seviyesine düşürmüş durumda.” dedi.