Okulların kapanması ile beraber uzun bir maratonun daha sonuna gelindi ve şimdi geriye sadece sınavlar kaldı. Birçok öğrenci ve ailesi belki de kaderlerini belirleyeceklerini düşündükleri sınavlara girmeden önce kaygı ve telaş içindeler. Aşırı kaygı ve heyecanın olumsuz etkilerini bilmeyen yok ancak bazen bu durumla baş etmek zor olabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Göksu Telmaç, sınavlara çok az zaman kala öğrencilere ve velilerine önerilerde bulundu ve “Asıl amaç kaygıyı yok etmek değil, kontrol altına almak olmalı.” dedi.

“Gençler unutmasın ki sınavlarda sadece kendileri değil, herkes heyecanlı ve az ya da çok stres içinde. Yani bu zorluk ile karşı karşıya kalan sadece kendileri değil, bir diğer anlamda şartlar eşit. O nedenle içinde bulundukları kaygılı durumu kontrol altına almak için mutlaka mantıklarını kullanmalılar.” diyen Psikolog Telmaç, kaygının bilinmeyen ve belirsiz durumlara verilen bir tepki olduğunu ancak sınavda öğrencilerin karşısına çıkacak soruların ise yeterli ders çalışan gençler için esasında tanıdık uyaranlar olduğunu söyledi.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ KAFALARINDAN ATMALILAR

‘Keşke daha çok çalışsaydım!’, ‘Başarısız olursam ne yaparım?’ gibi düşüncelerin süreci zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayacağını söyleyen Psikolog Telmaç, “Öğrenciler bu düşünceleri kafalarından silsinler ve ‘Ben elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bu sınava sanki bir deneme sınavıymış gibi gireceğim’ desinler. Görecekler ki o zaman içleri çok daha rahat olacaktır.” diye konuştu.

Sınav zamanı ailelere de büyük görevler düştüğünü hatırlatan Göksu Telmaç, ailelerin de rahat olmalarını söyledi ve aksi durumda kendi içinde bulundukları stresin çocuklarına da yansıyacağı uyarısında bulundu. Ailelerin çocuklarına, ‘Yeterince çalışmadın, ya sınavı kazanamazsan’ dememelerini ve asla başka birisi ile kıyaslama yapmamaları gerektiğini anlatan Psikolog Telmaç, “Sınav sabahı heyecanına yenilerek ağlayan veliler, en sakin öğrenciyi bile kaygı atağına sürükleyebilirler.” diyerek aileleri duygularını dışa vurmada aşırıya kaçmamaları konusunda uyardı.