Halk arasında eklem iltihabı olarak bilinen romatizma hastalığını bazı mikrobik enfeksiyonlar, yaş durumu, cinsiyet durumu, aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklar gibi birçok faktörün etkilediği belirtildi.

Malatya Gözde Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Arı, sebebi kesin olarak bilinmeyen romatizma hastalığını birçok tetikleyen etken olduğunu ifade etti. Arı,”Romatizmanın sebebi belli değildir ve dünyada da hala kesin olarak ortaya konulmamıştır. Ama genel anlamda söyleyecek olursak romatizma, bağışıklık sisteminin farklı dönemlerde eklemlere karşı farklı reaksiyonlar göstermesi ile oluşur. Romatizmaya birçok faktörün etki ettiğini söyleyebilirim. Bunları genel olarak, genetik faktörler, çevresel faktörler, bazı mikrobik enfeksiyonlar, yaş durumu, cinsiyet durumu, aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklar olarak açıklayabiliriz” dedi.

Romatizmanın birçok hastalığı içine aldığını belirten Arı, “Genel olarak romatizmalar, iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunların en önemlilerini söyleyecek olursak; ankilozan spondilit, spondiloartropatiler, romatoidartrit (RA), gut ve fibromiyalajidir. Bunlardan bazıları erkeklerde bazıları da kadınlarda daha sık görülür” diye konuştu.

Romatizmanın yaşlara göre farlılık gösterdiğini belirten Arı, şöyle devam etti: ”Romatizmal hastalıklar genellikle 20-40 yaşları arasında görülür. Fakat romatizma çocukluk döneminde de başlayabilir. Çocukluk döneminde romatizma genelde 1-3 ve 9-12 yaşlarında başlar. Romatizma çocuklarda da aynı yetişkinlerden olduğu gibi iltihaplı ve iltihapsız olarak görülebilir” dedi.

Kadınlarda romatizmanın daha fazla olduğuna dikkat çeken Arı, bunun genetik yatkınlık nedeniyle olduğunu dile getirdi.

Hastalığın az da olsa önlenebilme olanağı bulunduğunu anlatan Arı, “Romatizmaya genetik yatkınlığı olanlar, çevresel faktörlerden uzak durarak, stresten uzak durarak özellikle de aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlardan uzak durarak ve kışın hastalıkların yaygın olduğu dönemde mikroplardan korunarak romatizmayı bir nebzede olsa önleyebilirler. Çünkü bazı romatizmal hastalıklar sıcak ortamda azalır fakat aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar romatizmayı tetiklemede önemli rol oynar” ifadelerini kullandı.

Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi, fizik tedavisi ve kaplıca tedavi seçeneklerinin olduğunu bildiren Arı, “Romatizmada genellikle ilaç tedavisi uygularız. İlaç tedavisinden sonra ki aşamada özellikle iltihaplı romatizmada iltihap ilaç tedavisi ile kontrol altına alındıktan sonra fizik tedavi yöntemine başvururuz. Fizik tedavi bu anlamda çok önemlidir çünkü hastalığın ileri boyutlara gitmemesi için ilaçla birlikte fizik tedavinin de uygulanması önemlidir. Fizik tedavinin de çeşitli yöntemleri vardır. Sıcak soğuk uygulamaları, elektrik tedavileri ve ultrason tedavisi bunlardan birkaçıdır. Tedavi yöntemlerimizden biri de kaplıcalardır. Özellikle kadınlarda görülen ve halk arasında ‘kas romatizması’ dediğimiz Fibromiyalaji hastalarına ilaç tedavisi ile iltihaplar kontrol altına alındıktan sonra kaplıcaları önerilebilir.” şeklinde konuştu.

Romatizmal hastalıklarda erken tanının önemine dikkat çeken Arı, “Hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Romatizmal hastalıklarda özellikle iltihaplı romatizma hastalıklarında tedavide geç kalınması veya zamanında konulan tanıya rağmen kişinin tedaviye cevap vermemesi hastalığı kronikleştirebiliyor. Kronikleştiği zamanda çeşitli sakatlıklar ve fonksiyonel bozukluklar ortaya çıkabiliyor.” sözlerini ekledi.